Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες του FBI για αρχαιολογικούς θησαυρούς που εξαφανίστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνα για εκατοντάδες αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και ενδεχομένως έχουν πωληθεί παράνομα σε Αμερικανούς αγοραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η αμερικανική υπηρεσία ήδη έχει βοηθήσει στην επιστροφή 268 αντικειμένων ιστορικής αξίας στο τα οποία είχαν πουληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το περασμένο έτος, το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι αρχαία πετράδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τις συλλογές του έλειπαν, γιατί είχαν κλαπεί ή καταστραφεί. Συνολικά, οι υπεύθυνοι του μουσείου εκτιμούν ότι λείπουν ή έχουν κλαπεί περίπου 1.800 αντικείμενα, από τα οποία έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής τα 626  και άλλα 100 έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα και οι μουσειακές αρχές βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξουν ότι προέρχονται από τις συλλογές του. Μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά απλή είναι, αφού έγινε γνωστό ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια τεχνουργήματα από τα 8 εκατομμύρια ευρήματα που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου δεν είναι ακόμη καταγεγραμμένα.

Ο βασικός ύποπτος

Ο Πίτερ Χιγκς, ένας πρώην ανώτερος επιμελητής του μουσείου που απολύθηκε πριν περίπου ένα χρόνο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή, καταστροφή και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Από αυτές τις ενέργειες, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά ότι αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους περίπου 100.000 λιρών.

Σύμφωνα με το μουσείο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χιγκς έκλεβε αρχαία αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου που δεν είχαν καταχωρηθεί. Πιστεύεται ότι κατάφερε να πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στη διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών eBay. Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Χιγκς αρνείται τις κατηγορίες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο μέρος όπου έχουν καταλήξει τα αντικείμενα που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για κλοπές, εντόπισε αντικείμενα που πουλήθηκαν σε αγοραστές σε διάφορες πόλεις, όπως το Αμβούργο, την Κολωνία, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με επένδυση 362 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την υλοποίηση παρεμβάσεων μόνωσης και αερισμού και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτίριο μπορεί να μετατραπεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η εμπλοκή της BYD στον κόσμο του αθλητισμού είναι καλά εδραιωμένη. Η εταιρεία ήταν ο Επίσημος Συνεργάτης Αυτοκινήτων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης Γυναικών της...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ορισμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας δείχνουν πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μιας ενδοκρινικής διαταραχής που...