Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις το Ισραήλ αγνοώντας τις διπλωματικές πιέσεις και τον ΟΗΕ

Παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή της νότιας Γάζας με το Αλ Τζαζίρα να καταγράφει την στιγμή της επίθεσης σε κατάμεστο προσφυγικό καταυλισμό στην περιοχή Αλ Σαμπούρα.

Η απόφαση εκδόθηκε με 13 ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά ύστερα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τις ψευδείς και εξωφρενικές.

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε στο CNN: «Το Ισραήλ Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε ώστε να επιστρέψουν οι απαχθέντες και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών του οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, επισημαίνει: «Αναμένουμε ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εφαρμοστεί χωρίς δισταγμό. Είναι υποχρεωτικό».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τη θέση Μπάιντεν για προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Ράφα και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι η E.E. πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης των διεθνών θεσμών και της υποστήριξης προς το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι: «Ας δούμε ποια θα είναι η απάντηση της Ε.Ε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα. Ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς και το κράτος δικαίου και της υποστήριξής μας στο Ισραήλ».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής τους. Το βέβαιο είναι ότι αυξάνονται οι διεθνές πιέσεις προς το Ισραήλ, ιδιαίτερα και μετά την πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου

Ο δημοσιογράφος του CNN Νικ Ρόμπερτσον, επισημαίνει ότι: «Υπάρχει μία αίσθηση στη διεθνή κοινότητα, ότι (η απόφαση του ΔΠΔ) θα έχει αντίκτυπο στο Ισραήλ κι επιπλέον ότι η διεθνής πίεση αυξάνεται και προστίθεται σε προϋπάρχουσες πιέσεις, ίσως μέσω κυρώσεων που μπορεί να έρθουν στη συνέχεια, διεθνείς κυρώσεις που το πιέζουν να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, αλλά για την ώρα αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει καθόλου».

Το Δικαστήριο διέταξε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα, που έχει κλείσει μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του στις αρχές Μαΐου, ώστε να επιτραπεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συμφώνησαν να στέλνουν προσωρινά την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της μεθοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και την απόφαση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μεγάλη ήττα της παράταξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και ο κίνδυνος...