Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε – 20 χρόνια η Κύπρος στην Ευρώπη» – έκθεση φωτογραφίας για τα 20 χρόνια της Κύπρου στην ΕΕ

Πρόσωπα και στιγμιότυπα από την πορεία των 20 ετών της Κύπρου στην ΕΕ αποτυπώνονται στην έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στις Βρυξέλλες ένα από πρώτα και μέχρι σήμερα βασικά στελέχη της, ο Πανίκος Αναστασίου. Με μήνυμα «Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε. 20 χρόνια η Κύπρος στην Ευρώπη» πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Μεταξύ αυτών ο πρώτος επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, Μάρκος Κυπριακού, αλλά και ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Παρούσα ήταν και η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Σοφία Γραμματά.

«Όπως λέει και το σλόγκαν μας, «Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε».  Έχει τη σημασία του ότι όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια, όλοι μαζί, μαζί συνεχίζουμε και το παλιό βρίσκει το νέο, τα νέα παιδιά που έρχονται. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί το ότι βρισκόμαστε εδώ το οφείλουμε στην Ελλάδα, το 2003 η τότε κυβέρνηση είχε καταβάλει πολλή πίεση για να γίνει η ένταξη της Κύπρου πραγματικότητα» ανέφερε ο Πανίκος Αναστασίου.  «Αυτό που βλέπετε είναι εργασία μηνών. Όπως καθόμουν στον υπολογιστή και έβλεπα φωτογραφίες με τους αδερφούς μου που έχασα, την αδερφή μου τη Γιώτα και τον αδερφό μου τον Κλεάνθη, ήθελα να κάνω κάτι για να τους τιμήσω και να γιορτάσω μαζί σας την πορεία των αναμνήσεών μας, των 20 ετών» συμπλήρωσε.

Στο φωτογραφικό υλικό αντικατοπτρίζονται γεγονότα και στιγμές τόσο από τα συμβούλια και τα πολιτικά δρώμενα, όσο και από πιο φιλικές συγκεντρώσεις, αλλά και την πορεία της ομάδας ποδοσφαίρου των Κυπρίων στις Βρυξέλλες.

Ο πρώτος επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, Μάρκος Κυπριανού χαρακτηρίσε τον Πανίκο Αναστασίου τον άνθρωπο «άνθρωπο που μας συνέδεε όλους μαζί με τις πρωτοβουλίες του και τις εκδηλώσεις του και τώρα βλέπουμε το κρυφό ταλέντο της φωτογραφίας του. Σήμερα, είναι πιο σημαντικό αυτό που αντιπροσωπεύουν οι φωτογραφίες που είναι τα 20 χρόνια ιστορίας των Κυπρίων στην ΕΕ. Θα δείτε κοινωνικές εκδηλώσεις, φιλικές εκδηλώσεις, φωτογραφίες από επίσημες εκδηλώσεις, από τη δύναμη που ενώνει τα πάντα από το ποδόσφαιρο και το αποκορύφωμα όλων τα μπάρμπεκιου που έκαναν ο Πανίκος και η Έλενα στο σπίτι τους».

« Αυτό που βλέπετε στην έκθεση είναι μία δουλειά 20 χρόνων.  Κατάφερε να αποτυπώσει όχι μόνο γεγονότα και στιγμές, όχι μόνο τα πρόσωπα όσων είναι στις φωτογραφίες, αλλά και τα συναισθήματα αυτών που είναι στις φωτογραφίες. Αν έδινα μία περιγραφή, θα έλεγα ότι είναι μια ανθρώπινη αναδρομή 20 χρόνων, μια αναδρομή της Κυπριακής κοινότητας στην ΕΕ και στις Βρυξέλλες», συμπλήρωσε.

Η Δέσποινα Σπανού, διευθύντρια του γραφείου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και στέλεχος της ομάδας στο γραφείο του Μάρκου Κυπριακού στην Επιτροπή το 2004,  επισήμανε ότι «ξεκινήσαμε με προκλήσεις σαν Κύπρος σε αυτή την οικογένεια και είδαμε το νησί μας να ανδρώνεται σε ένα άξιο, ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και προσβλέπουμε στα επόμενα 20 χρόνια να συνεχίσουμε σταθερά δυνατά και με πεποίθηση ότι μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο με τη γεωπολιτική μας θέση και τις απόψεις μας».

Μνεία στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, έκανε η πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Σοφία Γραμματά αναφέροντας «να ταξιδεύουμε μαζί Ελλάδα και Κύπρος σε ήρεμα νερά».

Τέλος, στην εκδήλωση μεταξύ άλλων βραβεύτηκαν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, του ΡΙΚ Μαρία Ψαρά και του ΚΥΠΕ Γιώργος Κακούρης για την συμβολή τους στην ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και την απόφαση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μεγάλη ήττα της παράταξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και ο κίνδυνος...