Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Αίγυπτο – Ύστατες προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Για συνομιλίες με στόχο τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προσέρχεται αντιπροσωπεία της Χαμάς σήμερα στο Κάιρο, με τους Ισραηλινούς να έχουν δώσει προθεσμία μιας εβδομάδας στην οργάνωση για να δεχτεί την πρόταση που έχουν καταθέσει για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλιώς θα εξαπολύσει την προαναγγελθείσα – εδώ και καιρό – επίθεση στη Ράφα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, διαβεβαιώνοντας για το «θετικό πνεύμα», με το οποίο μελέτησαν την πρόταση του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν προσδοκίες να δοθεί εκ μέρους της οργάνωσης γραπτή απάντηση στην ισραηλινή πρόταση. Η αμερικανική πλευρά σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο εκτιμά πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, αλλά αναμένουν να ακούσουν περισσότερα ως προς αυτό.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ για μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός την οποία παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να επανέλθει με τις δικές της θέσεις. Ωστόσο, ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε τούνελ στον θύλακα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει ανταποκριθεί, είπαν οι αξιωματούχοι.

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις αρωγής σε όλον τον θύλακα, προειδοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζει, για την περίπτωση αυτήν.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε για «λουτρό αίματος» στην περίπτωση χερσαίας επίθεσης στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητώντας εκεί καταφύγιο.

Επί του παρόντος, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...