Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για τη Γάζα στις ΗΠΑ – Το Κολούμπια ξεκίνησε τις διώξεις φοιτητών

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια ξεκίνησε χθες Δευτέρα τη διαδικασία αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας σε φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές σπουδαστές που αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τον πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης.

Η πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος Νεμάτ Μινούς Σαφίκ σε ανακοίνωσή της αναφέρει οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοργανωτών και των ακαδημαϊκών αρχών δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί στο αίθριο του πανεπιστημίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Νωρίτερα, είχε ξεκαθαρίσει ότι το πανεπιστήμιο δεν θα διακόψει τη συνεργασία του με το Ισραήλ, ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. Όμως φάνηκε διατεθειμένη να εξετάσει προτάσεις για επενδύσεις στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα, καθώς και να καταστίσει πιο διαφανείς τις διαδικασίες άμεσων επενδύσεων του Κολούμπια.

Το ίδρυμα ενημέρωσε χθες ότι αν οι φοιτητές δεν εγκατέλειπαν την κατασκήνωση μέσα στην ημέρα και αν δεν υπέγραφαν ένα έντυπο που τους δεσμεύει να συμμορφωθούν με τις πολιτικές του πανεπιστημίου θα αντιμετώπιζαν την αναστολή της φοιτητικής τους ιδιότητας και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στο κάμπους του ιδρύματος, καθώς «η κατασκήνωση έχει δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για πολλούς από τους Εβραίους φοιτητές και καθηγητές μας, ενώ η θορυβώδης κατάσταση παρεμποδίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις».

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον καταυλισμό τους στη νεοϋορκέζικη πανεπιστημιούπολη, έως ότου η διοίκηση του ιδρύματος να ικανοποιήσει τα πιο σημαντικά τους αιτήματα: διακοπή επενδύσεων στο Ισραήλ, διαφάνεια στα οικονομικά των πανεπιστημίων και να αποσυρθούν οι κυρώσεις για φοιτητές και καθηγητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

«Αυτές οι αποκρουστικές τακτικές τρόμου δεν σημαίνουν τίποτα σε σύγκριση με τους θανάτους περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε μέχρι το Κολούμπια να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας ή να εκκενώσουν το χώρο με τη βία», δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του συνασπισμού φοιτητών του πανεπιστημίου «Αποεπενδύστε από το Απαρτχάιντ».

Πριν από δύο εβδομάδες, η Σαφίκ αντιμετώπισε πολύπλευρη έντονη κριτική, όταν κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης στις 18 Απριλίου να εκκενώσει τον πρόχειρο καταυλισμό διαμαρτυρίας που είχαν στήσει οι φοιτητές.

Παρά τις περισσότερες από 100 συλλήψεις, οι φοιτητές εντός ημερών έστησαν και πάλι τον καταυλισμό τους στο αίθριο του πανεπιστημίου.

Έκτοτε, φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, από την Ανατολική στη Δυτική Ακτή, έχουν στήσει παρόμοιες κατασκηνώσεις στα ιδρύματα που φοιτούν με σκοπό να διαδηλώσουν την οργή τους για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και τη συμμετοχή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, των σχολών τους σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την έναρξη της αναμέτρησης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, προειδοποιώντας μόλις στο τρίτο λεπτό με...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΔΙΕΘΝΗ

Τα νερά άρχισαν να αποσύρονται από ορισμένους τομείς της νότιας Βραζιλίας, που σάρωσαν πλημμύρες, αποκαλύπτοντας την έκταση των καταστροφών που έχει υποστεί η περιοχή,...