Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρακτώδεις βροχές στην Κίνα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από πλημμύρες

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Κίνα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν από την Πέμπτη την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, την πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη της χώρας με πρωτεύουσα την Καντόνα (Γκουανγκτζόου), που αποτελεί το σύμβολο της κινεζικής κατασκευαστικής δύναμης. Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι ποταμοί σε τέτοιο βαθμό που να εγείρουν φόβους για «πλημμύρες του αιώνα», προειδοποίησαν χθες, Κυριακή, οι τοπικές αρχές.

Ως αυτή τη στιγμή «τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), επικαλούμενο τον οργανισμό που επιβλέπει τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 11 ανθρώπων. Πάνω από 53.000 άνθρωποι στην επαρχία χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές, διευκρίνισε επίσης το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

(Photo by CNS / AFP) / China OUT

Διασώστες αγωνίζονταν σήμερα σε διάφορες περιοχές της επαρχίας να απομακρύνουν κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, ορισμένοι μεταφέροντας ηλικιωμένους στις πλάτες τους, ενώ και ελικόπτερα αναπτύχθηκαν για τη διάσωση χωρικών που είχαν παγιδευτεί από κατολισθήσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα χρειάστηκε να απομακρυνθεί από την Σινγκγιουάν, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την Καντόνα και την οποία διαρρέει ο ποταμός Μπέι, παραπόταμος του Ποταμού των Μαργαριταριών (Τζου Τζιάνγκ). Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν επίσης κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές της επαρχίας.

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι εγκλωβίστηκαν κοντά στην πόλη Τζιανγκγουάν, στο βόρειο τμήμα της Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Πλάνα που προβλήθηκαν από αυτό δείχνουν σπίτια στις όχθες ποταμού να έχουν καταστραφεί από τη λάσπη και μέλη σωστικών συνεργείων να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους σε αθλητικό κέντρο.

(Photo by AFP) / China OUT

Σύμφωνα με τις κινεζικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδευόμενες από θύελλες και δυνατούς ανέμους αναμένονται σήμερα στην μητρόπολη Σεντζέν, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, στην οποία βρίσκεται η έδρα πολλών τεχνολογικών επιχειρήσεων. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι και γειτονικές επαρχίες της Γκουανγκντόνγκ, ιδίως η Φουτζιάν (ανατολικά) και η Γκουιτζόου (νοτιοδυτικά) αναμένεται να πληγούν από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η Γκουανγκντόνγκ, η οποία είχε χαρακτηριστεί κάποτε «εργοστάσιο του κόσμου», είναι επιρρεπής σε καλοκαιρινές πλημμύρες. Οι αντοχές της δοκιμάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τον Ιούνιο του 2022, όταν αντιμετώπισε τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις σε εξήντα χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε τότε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια Κίνα είναι συχνές, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αν και φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά την ετήσια περίοδο πλημμυρών, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η χώρα αντιμετωπίζει ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο, καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα συχνότερα και εντονότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα και το Μάτι εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Απαντώνας στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας του οχήματός τους έχουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες οχημάτων, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, πληρώνοντας τα αναλογικά...