Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένος ο Νετανιάχου «για αντίποινα» κατά του Ιράν – Πλήγμα στη Χεζμπολάχ, ενώ ο Πούτιν καλεί σε αυτοσυγκράτηση

H πέμπτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ από το Σάββατο που έγινε η επίθεση του Ιράν, οδήγησε σε κλιμάκωση της ρητορικής για ευρύτερη ανάφλεξη. Η απάντηση του Ισραήλ θεωρείται δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε κέντρο νεοσύλλεκτων κατηγόρησε το Ιράν «ότι στέκεται πίσω από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ» διαμηνύοντας ότι θα δοθεί «η κατάλληλη απάντηση για την υπεράσπιση της χώρας».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξοντώθηκε σε επίθεση drone ο διοικητής της φιλο -ιρανικής Χεζμπολάχ, Ismail Yousef Baz, επιβεβαιώνοντας τη δεύτερη επίθεση στο έδαφος του Λιβάνου, μέσα σε λίγες ώρες. Ο IDF έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωνε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή ενώ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα υποστεί συνέπειες γιατί «εκτός από τη γνωστή πυρηνική απειλή χτίζει και συμβατική απειλή, δημιουργώντας δαχτυλίδι πυρός γύρω από το Ισραήλ».

Στον απόηχο της επίθεσης των πέντε ωρών κατά την οποία εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι, δύο drones με εκρηκτικά από τον Λίβανο έπληξαν περιοχές κοντά στην Kiryat Shmona και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατότο περιστατικό διερευνάται, ενώ έχει απολογισμό τρεις τραυματίες.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής ΕνέργειαςΡαφαέλ Γκρόσι σημείωσε πως η Τεχεράνη έκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της για «λόγους ασφαλείας».

«Θα ξαναρχίσουμε αύριο» τις επιθεωρήσεις, πρόσθεσε ο κ. Γκρόσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, διαβεβαιώνοντας πως η σοβαρή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ «δεν είχε αντίκτυπο» στο έργο των επιθεωρητών μέχρι στιγμής.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε την Τρίτη ότι «και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών». Σε επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ  ο πρόεδρος του Ιράν υποστήριξε ότι η επίθεση στο Ισραήλ ήταν πράξη «νόμιμης άμυνας».
«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει επίσημα, η επιχείρηση της ‘’Έντιμη Υπόσχεσης’’ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με στόχο την τιμωρία του επιτιθέμενου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραΐσι.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή». Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Η Μόσχα και το Ιράν είναι στενοί στρατιωτικοί και πολιτικοί σύμμαχοι και το Κρεμλίνο είπε ότι η κλήση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευρ

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που εκφώνησε ομιλία σε κέντρο νεοσύλλεκτων.

«Είμαστε κατά της κλιμάκωσης. Ο Νετανιάχου θέλει να τραβήξει την προσοχή από τη Γάζα και να επικεντρωθεί στην αντιπαράθεσή του με το Ιράν», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στην ιρανική επίθεση στο ισραήλ, ως πράξη αντιποίνων για τον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC, η Ιορδανία επέτρεψε επίσης σε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της για να καταρρίψουν τα εισερχόμενα βλήματα και τα μαχητικά των δύο χωρών συντονίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν εντυπωσιακός με 24 πόντους, ενώ είχε βοήθειες από τους Κένι Ουίλιαμς (18π.) και Νέιτ Ρένφρο (12π.). όμως δεν έφταναν για...