Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι του Νετανιάχου – Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο

Κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό για τα επόμενα 24ωρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αφού συνεδριάζει αυτή την ώρα το πολεμικό συμβούλιο υπό τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην θέση του, από την μία να έχει αναχαιτίσει το 99% των drone και των πυραύλων της Τεχεράνης, ωστόσο πλέον υπάρχει το δεδικασμένο της επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ για πρώτη φορά στην Ιστορία μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ δια των αξιωματούχων του έχει απειλήσει με απάντηση, ενώ η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει πως στο πεδίο της επιθετικής δραστηριότητας δεν ετοιμάζει κάποια άλλη κίνηση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο διάθεση αποκλιμάκωσης. Η διεθνής κοινότητα ωστόσο πιέζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει την ψυχραιμία του με αποκορύφωμα την προειδοποίηση Μπάιντεν πως ναι μεν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ, αλλά όχι εάν αυτό περάσει στην επίθεση.

Στις 15:30 ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ώστε να αποφασίσουν για την απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε 5 ώρες. Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση. «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».

Τα σενάρια

Την ίδια ώρα με ανάλυσή του το BBC επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα του Ισραήλ και ποια θα είναι η εξέλιξη σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Σε κείμενο που υπογράφει ο Frank Garner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες. «Το Ισραήλ υποσχέθηκε “σημαντική απάντηση” στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης». Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν εντυπωσιακός με 24 πόντους, ενώ είχε βοήθειες από τους Κένι Ουίλιαμς (18π.) και Νέιτ Ρένφρο (12π.). όμως δεν έφταναν για...