Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ελ Σαλβαδόρ: Η κυβέρνηση κατεδαφίζει το Μνημείο της Συμφιλίωσης

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ προχώρησε στην κατεδάφιση του Μνημείου της Συμφιλίωσης, το οποίο είχε ανεγερθεί για τους πεσόντες στον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν για 12 χρόνια (1980-1992) στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής, ξεσηκώνοντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε την ενέργεια ως «πλήγμα στην ιστορική μνήμη».

Το έργο ήταν όχι μόνο «αισθητικά φρικτό», αλλά επίσης εξυμνούσε τη «συμφωνία ανάμεσα στους δολοφόνους του λαού μας», υποστήριξε σε ανάρτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο Ναγίμπ Μπουκέλε, σε «άδεια» από την προεδρία για έξι μήνες.

Το μνημείο είχε εγκαινιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 στην Πλατεία Διαφάνειας της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ για να τιμηθεί η 25η επέτειος από τη συμφωνία ειρήνης με την οποία η χώρα γύρισε σελίδα στην εμφύλια σύρραξη, η οποία είχε αφήσει πίσω της πάνω από 75.000 νεκρούς.

Οι δυο αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στο μικρό κράτος της Κεντρικής Αμερικής ανήκουν πλέον στην αντιπολίτευση στον κ. Μπουκέλε. Όταν ανεγέρθηκε το μνημείο, στην εξουσία βρίσκονταν οι άλλοτε αντάρτες του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN).

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε έλαβε «άδεια έξι μηνών» με την έγκριση του κοινοβουλίου , στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα του, οι Νέες Ιδέες, τον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσει να παρακάμψει την απαγόρευση του Συντάγματος και να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία στο αξίωμα του προέδρου στις εκλογές της 4ης Φεβρουαρίου.

Ο 42χρονος, στην εξουσία από το 2019, προηγείται με χαώδη διαφορά στις προθέσεις ψήφου, κατά δημοσκοπήσεις, καθώς η εκστρατεία πάταξης των «μάρας» (εγκληματικές συμμορίες), του χαρίζει τεράστια δημοτικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γκουστάβο Βιγιατόρο, το περασμένο έτος έγιναν 154 δολοφονίες στο Ελ Σαλβαδόρ, πολύ λιγότερες δηλαδή από τις 495 που είχαν διαπραχθεί το 2022. Ο δείκτης ανθρωποκτονιών υποχώρησε στο 2,4/100.000 άτομα, ο χαμηλότερος σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο μετά τον Καναδά, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ωστόσο, πολιτικοί αντίπαλοί του και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως ο «πόλεμος κατά των συμμοριών» του κ. Μπουκέλε, στο πλαίσιο κατάστασης εξαίρεσης, σημαδεύτηκε από σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φυλακίσεων χιλιάδων αθώων και δεκάδων θανάτων ανθρώπων υπό κράτηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, Reuters, AP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 <imgsrc=””...