Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η Βαρκελώνη φιλοξενεί σήμερα το Μεσογειακό Περιφερειακό Φόρουμ εν μέσω εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς

Συνολικά 27 υπουργοί Εξωτερικών από την ευρωμεσογειακή περιοχή θα συναντηθούν αυτή τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη στο 8ο Περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), στο οποίο θα εξεταστεί η σύγκρουση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη όταν η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι ακόμη σε ισχύ.

Στο Φόρουμ θα προεδρεύσουν από κοινού ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Josep Borrell, και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, αν και δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων από Το Ισραήλ, μια χώρα που αρνήθηκε να παραστεί στο ραντεβού.

Από τα 43 κράτη μέλη της UfM, τα 27 που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 16 χώρες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περίπου σαράντα θα συμμετάσχουν στο φόρουμ και 27 θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο.

Αυτή η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε ένα διεθνές πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αν και συμπίπτει με την πρώτη εκεχειρία μεταξύ των δύο μερών μετά από περισσότερο από ενάμιση μήνα πολέμου.

Το Φόρουμ, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο του Sant Pau Modernist, θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση της σύγκρουσης με στόχο τη δημιουργία κοινής προσέγγισης και θεμελίων για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οικοδεσπότες της συνάντησης θα είναι ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, José Manuel Albares, και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Nasser Kamel, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Faisal bin, θα συμμετάσχει επίσης ο Farhan, ο οποίος θα παραστεί εκ μέρους της Αραβο-Ισλαμικής Υπουργικής Επιτροπής.

Χθες το βράδυ ο Άλμπαρες προήδρευσε σε δείπνο που προσέφερε το υπουργείο του στις διεθνείς αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας (MNAC).

Πηγή: EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι στα σχολεία και την επιχείρηση που παρασκεύασε το γεύμα που προκάλεσε τροφικη δηλητηρίασε σε δεκάδες μαθητές στη Λαμία διέταξε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζουν τις περιοδείες και τις ομιλίες ενόψει Ευρωεκλογών και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε Πέλλα και Ημαθία περιοδεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης. ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δε μας σταματάει ούτε η αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στα Βριλήσσια, όπου περιόδευσε σήμερα , ευχαριστώντας τον κόσμο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, λέμε “όχι” στον λαϊκισμό, τη διαστρέβλωση, την καπηλεία, τα άκρα και τις ακρότητες. Λέμε “ναι” στη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη σιγουριά για...