Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Η κεντροαριστερή συμμαχία υπέστη βαριές ήττες στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Πικρή γεύση άφησαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές , στην κεντροαριστερή συμμαχία του προέδρου Γ.Πιέτρο , αφού υπέστη βαριές ήττες την Κυριακή στις σημαντικότερες πόλεις, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα.

Με τη συμμετοχή να φθάνει το 55%, η κεντροαριστερή συμμαχία γεύτηκε πικρές ήττες στην πρωτεύουσα Μπογοτά (βορειοανατολικά), στην Κάλι (νοτιοδυτικά), στην Μπαρανκίγια (βόρεια) και αλλού.

Στην Μπογοτά, ο Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν, υποψήφιος του κόμματος Nuevo Liberalismo (κέντρο), κέρδισε τον δήμο λαμβάνοντας το 49% των ψήφων. Ο γιος του φιλελεύθερου άλλοτε υποψηφίου για την προεδρία Λουίς Κάρλος Γκαλάν, που είχε δολοφονηθεί κατά διαταγή του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ το 1989, θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2024.

Carlos Fernando Galan, speaks to supporters after the country’s regional elections, in Bogota on October 29, 2023. Carlos Fernando Galan was elected as new mayor of Bogota for the 2024-2028 period. (Photo by Juan BARRETO / AFP)

Ο κ. Γκαλάν θα διαδεχθεί έτσι την Κλαούντια Λόπες (κεντροαριστερά), την απερχόμενη δήμαρχο της πρωτεύουσας των 8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τον δήμο της Μεδεγίν κέρδισε ο πολιτικός της δεξιάς Φεδερίκο Γκουτιέρες. Αυτός της Κάλι θα περάσει στα χέρια του Αλεχάντρο Έδερ (κεντροδεξιά). Ο πρώην δήμαρχος Αλεχάντρο Τσαρ (κεντροδεξιά) επιστρέφει στον θώκο του δημάρχου στην Μπαρανκίγια.

Σχεδόν 39 από τα 50 εκατομμύρια πολίτες της Κολομβίας καλούνταν χθες να εκλέξουν τους δημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους κυβερνήτες και τα μέλη των περιφερειακών κοινοβουλίων για την περίοδο 2024-2027.

Στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2022, ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Ιστορική συμφωνία» (Pacto Histórico) του προέδρου Πέτρο σαρώθηκε σε αυτές τις εκλογές.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται απο πολλούς δημοψήφισμα και άλλοι τις χαρακτήρισαν βαρόμετρο της κοινής γνώμης για τα πεπραγμένα του πρώτου προέδρου στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά.

Πολιτικές αναλύσεις αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην “διάβρωση της εικόνας” του προέδρου Πιέτρο καθώς σοβούν υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες έχουν εμπλακεί μέλη της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα οι δυσκολίες στην επίτευξη ειρηνευτικών συμφωνιών με τις ένοπλες οργανώσεις και η αναζωπύρωση της βίας εξηγούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι αρχηγοί θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να μιλήσουν με τον διαιτητή και να συζητήσουν μια απόφαση κατά τη διάρκεια των αγώνων...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την έναρξη της αναμέτρησης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, προειδοποιώντας μόλις στο τρίτο λεπτό με...