Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας αναμένεται στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας

Η διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους θα είναι το επίκεντρο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Μάρτιο μια αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ αφού η Ευρώπη αντιμετώπισε υψηλές τιμές ενέργειας το 2021 και το 2022. Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την αστάθεια στην αγορά ορυκτών καυσίμων με τη μετάβαση σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις σε σταθερές τιμές.

Ωστόσο, η πρόοδος προς έναν νέο νόμο εμποδίζεται από διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο μιας και μόνο παραγράφου, 19β.

Η παράγραφος αυτή ορίζει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κρατική ενίσχυση για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο φοβούνται ότι η Γαλλία, με τον μεγάλο στόλο των πυρηνικών σταθμών της, θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες μακροπρόθεσμες συμβάσεις σε σταθερές τιμές για τους πυρηνικούς σταθμούς της, οι οποίοι στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τα πλεονάζοντα έσοδα που δημιουργούνται από αυτές τις συμβάσεις για να επιδοτούν τις γαλλικές βιομηχανίες .

Η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της Ευρώπης, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης αφού έχασε την πρόσβαση στις μεγάλες προμήθειες φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου που απολάμβανε εδώ και χρόνια. Το Βερολίνο αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος, καθώς η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Τα υπόλοιπα κράτη μέλη διχάζονται σε αυτό το σημείο. Τα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν τα δικά τους φιλόδοξα σχέδια για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζουν τη Γαλλία.

Αντίθετα, το Βέλγιο, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και άλλες χώρες υποστηρίζουν τη Γερμανία.

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν την τελευταία πρόταση της ισπανικής προεδρίας, η οποία «δίνει έμφαση σε προγράμματα άμεσης στήριξης τιμών για επενδυτές σε εγκαταστάσεις νέας γενιάς», που σημαίνει ότι ο σημερινός στόλος πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας δεν θα είναι επιλέξιμος.

Πηγή: bursa.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...