Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι χώρες της Αμερικής στοχεύουν  σε μια ηπειρωτική συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη γεωργία

Οι χώρες της Αμερικής φιλοδοξούν να εδραιώσουν μια ηπειρωτική συμμαχία που εργάζεται για να εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη γεωργία, βασισμένη σε προϋποθέσεις όπως ότι η γεωργία αποτελεί μέρος της λύσης για την κλιματική κρίση και ότι οι αγρότες είναι κεντρικοί παράγοντες για τον κόσμο.

Αυτό εκφράστηκε χθες Τετάρτη από ανώτερους αξιωματούχους που συναντώνται στα κεντρικά γραφεία του Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) στην Κόστα Ρίκα, στη Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας 2023, στην οποία περισσότερες από 30 χώρες από το Βορρά, συμμετέχουν η Νότια Αμερική και η Καραϊβική.

«Αυτή η συμμαχία πρέπει να αντικατοπτρίζεται επιχειρησιακά σε ένα νέο χαρτοφυλάκιο υπερεθνικών πρωτοβουλιών, μια πορεία που έχουμε ήδη διανύσει και που πρέπει να εμβαθύνουμε μέσα από μια προσέγγιση πολλών χωρών, με τη συμμετοχή διαφορετικών παραγόντων και με μια διεπιστημονική προσέγγιση», είπε ο Γενικός Διευθυντής του IICA, Manuel Knoll.

Ο Otero τόνισε «τον αναντικατάστατο ρόλο της γεωργίας στις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης» και δήλωσε ότι είναι καιρός να δοθεί η θέση σε «μια σταθερή ηπειρωτική συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη γεωργία», καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μόνο «συνεργαζόμενοι και σε αλληλεγγύη».

Για τον διευθυντή της IICA, αυτή η συμμαχία πρέπει να βασίζεται στην αρχή ότι η γεωργία αποτελεί μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή, στην οποία οι αγρότες πρέπει να αποτελούν κεντρικό μέρος των πολιτικών και των ενεργειών τους στον αγροτικό τομέα, στον οποίο η επιστήμη είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία δημόσιων πολιτικών και στον οποίο τα συστήματα αγροδιατροφής δεν αποτυγχάνουν.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Otero δείχνουν ότι η Αμερική είναι εγγυητής της επισιτιστικής ασφάλειας καθώς ευθύνεται για το 31% των παγκόσμιων εξαγωγών τροφίμων, καθώς και ότι η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι ο κύριος παράγοντας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς φιλοξενεί το 16%. της καλλιεργήσιμης γης του κόσμου, το 50% της βιοποικιλότητας, το 23% της δασικής έκτασης και το 30% του γλυκού νερού του πλανήτη.

Ωστόσο, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 32% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην υπουργική διάσκεψη τόνισαν τη σημασία της ηπειρωτικής συμμαχίας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των υπουργών, ο νομπελίστας 2019 στα Οικονομικά και υποστηρικτής της ψηφιακής γεωργίας ως εργαλείου για την ανακούφιση της φτώχειας, Michael Kremer, κάλεσε τις χώρες της περιοχής να κλιμακώσουν ορισμένες τεχνολογικές πρωτοβουλίες που έχει αποδειχθεί ότι ευνοούν την παραγωγικότητα και τα οφέλη για τους αγρότες

Ο Kremer ανέφερε ως παραδείγματα την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω κινητών τηλεφώνων, έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς κλιματικές πληροφορίες που τους επιτρέπουν να αλλάξουν κάποιες συνήθειες και να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους με βάση αυτές τις επιστημονικές πληροφορίες.

Από την πλευρά του, ο επιστήμονας Rattan Lal, νικητής του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων 2020, προέτρεψε τους υπουργούς να δουν την υγεία των εδαφών, των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων στο σύνολό τους και να εργαστούν σε πολιτικές που ωφελούν την ανάκτηση των εδαφών ως ουσιαστικό μέρος της ζωής στον πλανήτη.

Η Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας της Αμερικής 2023, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, πραγματεύεται σε αυτήν την έκδοση θέματα όπως στρατηγικές συμμαχίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την προώθηση του ρόλου της τεχνικής συνεργασίας για την οικοδόμηση μιας πιο παραγωγικής γεωργίας.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την κοινωνική ένταξη και την οικογενειακή γεωργία, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την κρίση του νερού, την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, τη χρηματοδότηση της επιστήμης και της έρευνας που εφαρμόζεται στη γεωργία και το διεθνές εμπόριο.

Πηγή: EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και την απόφαση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μεγάλη ήττα της παράταξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και ο κίνδυνος...