Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» διώκεται 20χρονος στην Ουγκάντα

Νεαρός διώκεται για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» στην Ουγκάντακακούργημα, δυνάμει νόμου ο οποίος επικυρώθηκε τον Μάιο και θεωρείται από τους πιο καταπιεστικούς για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο–, δήλωσε χθες Δευτέρα δικαστική πηγή.

Στον εικοσάχρονο ύποπτο «απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Σορότι», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και «προφυλακίστηκε», εξήγησε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Ουγκάντας, η Τζάκλιν Οκούι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που μπόρεσε να συμβουλευτεί το Γαλλικό Πρακτορείο, ο νεαρός κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση (…) με ενήλικο 41 ετών».

Στα τέλη του Μαΐου, ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο στρατηγός ε.α. Γιοουέρι Μουσέβενι, υπέγραψε και έκανε νόμο του κράτους δρακόντειο κείμενο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει βαριές ποινές για πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή «προωθούν» την ομοφυλοφιλία.

Το έγκλημα της «διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας» επισύρει την ποινή του θανάτου, που πάντως δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε αγανακτισμένες αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις δυτικών κρατών.

Στις αρχές Αυγούστου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως αναστέλλει κάθε νέα χορήγησή της στην Ουγκάντα μετά την επικύρωση του επίμαχου νόμου, κρίνοντας πως «αντίκειται θεμελιωδώς στο σύνολο των αξιών της».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον νόμο «τραγική επίθεση» στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για νόμο που «αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο νέος νόμος πάντως υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ουγκάντα, κατά πλειονότητα χριστιανική και συντηρητική χώρα, όπου κοινοβουλευτικοί τον χαρακτήρισαν απαραίτητο κυματοθραύστη για να αναχαιτιστεί η ανηθικότητα της Δύσης, κατ’ αυτούς.

Ο πρόεδρος Μουσέβενι κατηγόρησε την Παγκόσμια Τράπεζα πως «ασκεί πίεση» στη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Ουγκάντα θα «αναπτυχθεί με ή χωρίς δάνεια» από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...