Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Στην πυρηνική ενέργεια επενδύει η κυβέρνηση – Θέλει να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2045

Η Σουηδία θέλει να αυξήσει την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως τουλάχιστον το 2045, κάτι που χαρακτηρίζει θεμέλιο ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον μέλλοντος, δήλωσε στη Στοκχόλμη η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι.

Η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας απαιτεί να διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού και πυρηνικά εργοστάσια θα πρέπει να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος της αύξησης, επιχειρηματολόγησε η υπουργός.

Περί το 2045, η Σουηδία θα χρειάζεται πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή της οποία θα απαιτούνταν 10 νέοι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, εξήγησε η κυρία Πουρμοχτάρι.

Η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον κινείται με ταχείς ρυθμούς για την άρση των εμποδίων ως προς την κατασκευή νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, είπε.

Η χώρα διαθέτει ήδη τρία πυρηνικά εργοστάσια

Σήμερα στη σκανδιναβική χώρα λειτουργούν τρία πυρηνικά εργοστάσια με συνολικά έξι αντιδραστήρες. Συνεισφέρουν περί το 30% του ενεργειακού μείγματος της Σουηδίας.

Πριν αναλάβει την εξουσία το φθινόπωρο του 2022 η κυβέρνηση συμμαχίας της δεξιάς και του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, κλείστηκε συμφωνία για την αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, εγείρονται εμπόδια από νομική άποψη: η νομοθεσία προβλέπει ότι στη χώρα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα ως και δέκα αντιδραστήρες το μέγιστο και δεν επιτρέπεται η κατασκευή νέων μονάδων.

Η κυρία Πουρμοχτάρι χαρακτήρισε τις διατάξεις αυτές εμπόδια για την υιοθέτηση νέας πολιτικής ως προς την ενέργεια. Η κυβέρνηση του κ. Κρίστερσον θέλει να οικοδομηθούν περισσότερα εργοστάσια σε νέες τοποθεσίες και θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το φθινόπωρο, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο σουηδός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 <imgsrc=””...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...