Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Προσφεύγουν σε μέθοδο τεχνητής βροχής για την αντιμετώπιση της ξηρασίας

Το Μεξικό πλήττει ακραία ξηρασία οδηγώντας σε απώλειες καλλιεργειών, έλλειψη νερού και υψηλότερες τιμές τροφίμων. Η χώρα υποφέρει επίσης από ένα σοβαρό κύμα καύσωνα που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 249 ανθρώπων τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την απεγνωσμένα αναγκαία βροχή στρεφόμενη στην τεχνητή βροχή μέσω των νεφών.

Τον Ιούλιο η χώρα εγκαινίασε την τελευταία φάση ενός προγράμματος «σποράς συννέφων» για την τεχνητή τόνωση των βροχοπτώσεων. Στοχεύει σε 62 δήμους που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της, με στόχο την «καταπολέμηση των επιπτώσεων της ξηρασίας και τη συμβολή στον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας.

Η «σπορά νεφών» είναι μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Το Μεξικό πειραματίζεται με την τροποποίηση του καιρού για περισσότερες από επτά δεκαετίες.

Για να λειτουργήσει η «σπορά των νεφών», χρειάζεται πρώτα ένα σύννεφο. Αεροπλάνα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη διοχετεύουν σωματίδια στο σύννεφο που προσελκύουν σταγονίδια νερού τα οποία σχηματίζονται γύρω τους, αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης.

«Η όλη ιδέα δεν είναι να δημιουργήσουμε σύννεφα αλλά προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό από το νερό που επεξεργάζεται το σύννεφο στην επιφάνεια», δήλωσε ο Roelef Bruintjes, επιστήμονας για την τροποποίηση του καιρού στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στις ΗΠΑ.

Το έργο του Μεξικού περιλαμβάνει τον ψεκασμό σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα από αεροπλάνα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η τόνωση των βροχοπτώσεων μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ξηρασία που έχει σαρώσει μεγάλα τμήματα της χώρας.

Το πρόγραμμα άρχισε από τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει θετικό αντίκτυπο καθώς όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το 2021 είχε δημιουργήσει 40% περισσότερη βροχή.

Γενικά οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτή η τεχνική μπορεί να φέρει αποτελέσματα αλλά δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης της ξηρασίας. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε λιγότερο δαπανηρούς και υψηλής τεχνολογίας τρόπους προστασίας των υδάτινων πόρων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η αγοραστική κίνηση, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα ήταν αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι και ικανοποίησε τους ανθρώπους της αγοράς στους κλάδους του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοψία στην Πεντέλη πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Ρεάλ είχε καταθέσει αίτημα στην ισπανική ομοσπονδία να μην γίνει η απονομή στην έδρα της Γρανάδα και στο ερχόμενο παιχνίδι, διότι υπάρχει το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία, ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, και αρχίζει άμεσα περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, θέτοντας το...