Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Το Rzeszow φυτεύει δέντρα για ένα πιο ανθεκτικό μέλλον απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Το Rzeszów αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο πράσινες και πιο βιώσιμες πόλεις στην Πολωνία, χάρη στην εστίασή της στο σχεδιασμό και τη διατήρηση του οικοσυστήματος, ειδικά σε περιόδους αυξανόμενης ευαισθησίας στην κλιματική αλλαγή

Η Μαρία, κάτοικος του Rzeszów, μοιράζεται την εμπειρία της: «Στην πόλη μας, έχουμε πολλούς χώρους πρασίνου με δέντρα, όπου μπορούμε να καταφύγουμε ανά πάσα στιγμή, ειδικά σε τέτοιες ζεστές μέρες».

Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο της ζέστης, ένας ντόπιος ακτιβιστής και εγώ αποφασίσαμε να κάνουμε μια δοκιμή θερμοκρασίας, τόσο στον ήλιο όσο και στη σκιά των δέντρων.

Ο Mirosław Ruszała, ακτιβιστής της EKOSKOP, λέει: «Η θερμοκρασία κάτω από τον ήλιο έφτασε τους 43 βαθμούς, ενώ στη σκιά των δέντρων ήταν μόνο 26 βαθμούς… σχεδόν 20 βαθμούς διαφορά! Η δημοτική πολιτική γνώρισε μια μεγάλη θετική αλλαγή. Είμαστε φυτεύοντας περισσότερα δέντρα, η πόλη συμμετέχει επίσης σε αυτήν την προσπάθεια και έχει δεσμευτεί να φροντίσει τα πιο γηραιότερα δέντρα».

Τα δέντρα είναι ένα είδος φυσικών και δωρεάν κλιματιστικών. Λειτουργούν ως συλλέκτες νερού και δημιουργούν ένα μικροκλίμα που μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία κάτω από τη σκιά τους σε σύγκριση με μέρη που εκτίθενται στον ήλιο.

Ο πολλαπλασιασμός του πράσινου στην πόλη είναι το αποτέλεσμα της κοινής δουλειάς του Δημοτικού Συμβουλίου του Rzeszów και των κατοίκων, που κατανοούν την ανάγκη για δέντρα στο αστικό περιβάλλον.

Ο Artur Gernand, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε: “Καλούμε τους πολίτες να υποδείξουν τα μέρη όπου θα ήθελαν να δουν νέα δέντρα. Η συμμετοχή τους είναι ζωτικής σημασίας γιατί κανείς δεν ξέρει καλύτερα από αυτούς πού χρειάζεται σκιά και αυτή η πινελιά πράσινου. Αξίζει να επενδύσουμε στη βλάστηση για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, να κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν άνετα και ικανοποιημένοι. Φέτος, το Rzeszów θα εμπλουτιστεί με χίλια νέα δέντρα, περισσότερα από χίλια δέντρα!».

Η φροντίδα και η φύτευση δέντρων είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τον μετριασμό των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των κυμάτων καύσωνα που επηρεάζουν την Ευρώπη, αν και τα ίδια τα δέντρα μπορούν επίσης να πέσουν θύματα της κλιματικής αλλαγής και συνακόλουθων φαινομένων όπως οι δασικές πυρκαγιές. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία και την επέκταση του πράσινου περιβάλλοντος του Rzeszów.

Η Rzeszów έχει δείξει ότι η εστίαση στη βιωσιμότητα και το πράσινο μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών της, αποτελώντας πρότυπο για άλλες πόλεις στην Πολωνία και σε όλο τον κόσμο. Ο συνδυασμός της δημοτικής προσπάθειας και της ενεργού συμμετοχής των κατοίκων είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός πιο πράσινου και πιο ανθεκτικού μέλλοντος απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι αρχηγοί θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να μιλήσουν με τον διαιτητή και να συζητήσουν μια απόφαση κατά τη διάρκεια των αγώνων...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την έναρξη της αναμέτρησης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, προειδοποιώντας μόλις στο τρίτο λεπτό με...