Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από τον Αύγουστο του 2021

Aνησυχητικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν που στοίχισαν τη ζωή σε 1.000 αμάχουν το 2021, μετά από την αποχώρηση από τη χώρα των διεθνών δυνάμεων και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ειδικότερα, από τις 15 Αυγούστου 2021 ως τον φετινό Μάιο, 1.095 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2.679 τραυματίστηκαν, επεσήμανε η UNAMA, ένα γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις για την ασφάλεια που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν.

Οι περισσότεροι θάνατοι, άνω των 700, προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, περιλαμβανομένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε δημόσιους χώρους όπως τεμένη, σχολικά ιδρύματα και αγορές.

Mεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει το Ισλαμιστικό Κράτος

Αν και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν μειωθεί δραστικά από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας παραμένουν, κυρίως λόγω του Ισλαμικού Κράτους. Η τζιχαντιστική οργάνωση ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις, σύμφωνα με την UNAMA, η οποία επεσήμανε ότι, αν και μειώθηκε ο αριθμός των βίαιων περιστατικών, αυτά είναι πιο αιματηρά.

«Τα στοιχεία της UNAMA υπογραμμίζουν όχι μόνο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων από αυτές τις επιθέσεις, αλλά και ότι παρατηρείται αύξηση των αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας μετά την 15η Αυγούστου του 2021, με μικρότερο αριθμό επιθέσεων να προκαλούν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι επικεντρώνονται στην ασφάλεια της χώρας και έχουν εξαπολύσει σειρά επιδρομών εναντίον του ΙΚ τους τελευταίους μήνες.

Σε απάντηση στην έκθεση του ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν σημείωσε ότι η χώρα αντιμετώπιζε προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη διάρκεια των δεκαετιών πολέμου, προτού αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν και βελτιώσουν την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 <imgsrc=””...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

LIFESTYLE

H Αθηνά Οικονομάκου πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσει το χωρισμό της είχε αναρτήσει στο TikTok ένα βίντεο, στο οποίο τραγουδά το κομμάτι «Λουλούδι του...