Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη αυξάνονται «ραγδαία»

Στην 50ή Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Διάσκεψη της Ιντερπόλ, οι αντιπρόσωποι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις κοινές απειλές του εγκλήματος, από τη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας το βασικό επίκεντρο της 50ής Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Διάσκεψης της Ιντερπόλ ήταν η ενίσχυση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ταχέως κλιμακούμενης απειλής που συνιστούν τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.

Το τριήμερο συνέδριο (8-10 Μαΐου) συγκεντρώνει περισσότερους από 140 συμμετέχοντες από 53 χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, για να συζητήσουν τα πιο πιεστικά ζητήματα εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια από την ένταξή της στην Ιντερπόλ.

«Αυτά τα τελευταία 30 χρόνια, μέσω της συμμετοχής μας στον μεγαλύτερο αστυνομικό οργανισμό του κόσμου, έχουν επιβεβαιώσει της δέσμευσης και τη προθυμία μας να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια αστυνομική συνεργασία», δήλωσε ο Όλιβερ Σπάσοφσκι, υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου.

«Με τη δημιουργία του παγκόσμιου συστήματος επικοινωνίας Ι-24/7 της Ιντερπόλ, η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που συνδέθηκε με αυτή την διεθνή αστυνομική οικογένεια, για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών και της Γενικής Γραμματείας, καθώς και για την άμεση πρόσβαση σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων για εγκληματικές πράξεις», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πρωτοφανής κλίμακα εγκληματικότητας

Τροφοδοτούμενες από ιστορικά επίπεδα διακίνησης ναρκωτικών, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος αποτελούν όλο και περισσότερο άμεση απειλή για την κρατική εξουσία σε πολλές χώρες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνονται και τα επίπεδα βίας που σχετίζονται με αυτά τα εγκληματικά δίκτυα.

«Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ύψιστη ανησυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιντερπόλ Αχμέντ Νάσερ αλ Ράιζι στην τελετή έναρξης της διάσκεψης». «Αυτά τα διεθνικά εγκλήματα δεν απειλούν μόνο την ασφάλεια και την προστασία της περιοχής, αλλά έχουν και δευτερογενή αποτελέσματα στον υπόλοιπο κόσμο».

Τον περασμένο μήνα, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διακίνησης πυροβόλων όπλων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, κατά τις οποίες συνελήφθησαν περισσότεροι από 14.000 ύποπτοι σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική και κατασχέθηκε το πρωτοφανές ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράνομα ναρκωτικά.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η διακίνηση και η κατανάλωση [ναρκωτικών] έχουν αυξηθεί κατά μία τάξη μεγέθους, με την Ευρώπη να αποτελεί μία από τις κύριες αγορές διαμετακόμισης και προορισμού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ρεκόρ κατασχέσεων στα ευρωπαϊκά σύνορα και λιμάνια και αντίστοιχη αύξηση των βίαιων εγκλημάτων, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρωτοφανούς κλίμακας», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Η παγκόσμια κλίμακα πολλών δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, που συχνά εκτείνονται σε πολλές ηπείρους, έχει υπογραμμίσει ότι η διεθνής συνεργασία μέσω της Ιντερπόλ είναι συχνά το μόνο μέσο για την αστυνομία στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές για να προσαγάγει καταζητούμενους στη δικαιοσύνη ή να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες.

Ευρωπαϊκό τοπίο της εγκληματικότητας

Πέρα από τη διακίνηση ναρκωτικών, τα αποτελέσματα της έκθεσης της INTERPOL για τις παγκόσμιες τάσεις του εγκλήματος το 2022, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε αστυνομικές αρχές από τις 195 χώρες μέλη της οργάνωσης, δείχνουν ότι το ξέπλυμα χρήματος και τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο ή τα εγκλήματα που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο βρίσκονται επίσης στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών των ευρωπαϊκών αρχών επιβολής του νόμου.

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των τάσεων του εγκλήματος που αναφέρθηκαν συχνότερα από τις χώρες μέλη στην περιοχή ως «υψηλή» ή «πολύ υψηλή» απειλή, ενώ η οικονομική απάτη κατέλαβε επίσης πολύ υψηλή θέση.

Η έκθεση σημειώνει ότι η χρήση διαδικτυακών εργαλείων από τους εγκληματίες για τη διάπραξη συστημάτων οικονομικής απάτης έχει επίσης επεκταθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την πανδημία COVID-19.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 76% των ερωτηθέντων αστυνομικών από την Ευρώπη αναμένουν ότι η διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών θα αυξηθεί ή θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ζήτηση για livestreaming κακοποίηση έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ πιθανότατα εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ η παιδική κακοποίηση από ζωντανή απόσταση λαμβάνει συχνότερα χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, πρόσφατα εντοπίστηκαν και περιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διατηρώντας την Ευρώπη ασφαλή

Η ιστορία της Ιντερπόλ, η οποία ιδρύθηκε στην καρδιά της Ευρώπης -στη Βιέννη- κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου της περιοχής πριν από 100 χρόνια, είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Ευρώπης.

Ιδρύθηκε σε ένα πλαίσιο γεωπολιτικής αναταραχής της δεκαετίας του 1920 και ανησυχιών για την αύξηση του διεθνούς εγκλήματος, οι ιδρυτικοί εκπρόσωποι του Οργανισμού συμφώνησαν ότι μόνο μέσω της συνεργασίας θα μπορούσε η αστυνομία να καταπολεμήσει τις απειλές του διακρατικού εγκλήματος – ένας κοινός στόχος που μοιραζόταν σε όλες τις περιόδους πολιτικής ή οικονομικής έντασης.

Αργότερα, σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια του Οργανισμού, οι Ναζί ανέλαβαν τον έλεγχο της Διεθνούς Επιτροπής Εγκληματολογικής Αστυνομίας – όπως ονομαζόταν τότε η Ιντερπόλ – μετά την καθαίρεση του προέδρου της. Το 1946, το Βέλγιο πρωτοστάτησε στην ανοικοδόμηση της Ιντερπόλ στη νέα μεταπολεμική εποχή.

Σήμερα, οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη παραμένουν παγκόσμιοι ηγέτες όσον αφορά τη χρήση των δυνατοτήτων της Ιντερπόλ και τη συμβολή τους σε αυτές και η δραστηριότητα αυτή αυξάνεται γρήγορα. Όσον αφορά τις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη συνεισφέρουν περισσότερες εγγραφές, πραγματοποιούν περισσότερες αναζητήσεις και κυρίως λαμβάνουν περισσότερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Το 2022 επιτεύχθηκαν νέες ιστορικές κορυφές όσον αφορά τις εγγραφές, τις αναζητήσεις και τις επιτυχίες στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη. Μόνο κατά το τελευταίο έτος, οι αναζητήσεις στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ από τις ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο.

Οι αριθμοί υπογραμμίζουν τη θεμελιώδη θέση που κατέχουν οι δυνατότητες της Ιντερπόλ στις προσεγγίσεις των ευρωπαϊκών χωρών για τη διατήρηση της ασφάλειας των κοινοτήτων τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΥΓΕΙΑ

Οι επιζώντες του καρκίνου του μαστού διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν και δεύτερο καρκίνο, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο...