Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Τις παραιτήσεις των υπουργών του ζήτησε ο πρόεδρος, Γ. Πέτρο – Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Ο Κολομβιανός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο, ζήτησε χθες Τρίτη την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του, αφού πραγματοποίησε μια ομιλία στην οποία επέκρινε τις δυσκολίες επεξεργασίας που είχαν στο Κογκρέσο οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή του.

Αυτό επιβεβαίωσαν στην EFE πηγές από την Προεδρία, οι οποίες δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση του προέδρου σχετικά με ποια θα ήταν η δεύτερη μεγάλη ανατροπή της κυβέρνησης του μετά την αποχώρηση τον περασμένο Φεβρουάριο του τότε υπουργού Παιδείας, Αλεχάντρο Γκαβίρια.

Το αίτημα παραίτησης, που ανοίγει κρίση στο υπουργικό συμβούλιο, έρχεται επίσης αφού τα κόμματα των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων επικύρωσαν αυτήν την Τρίτη ότι δεν υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση της υγείας που εγκρίθηκε στην πρώτη της διαδικασία από την Έβδομη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από εκπροσώπους του αριστερού συνασπισμού Pacto Histórico, καθώς και μέλη των κομμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, των Φιλελευθέρων και των Συντηρητικών.

Στην ομιλία του αυτή την Τρίτη, κατά την παράδοση ενός ακινήτου στους αγρότες στο Valle del Cauca (νοτιοδυτικά), ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την κολομβιανή κοινωνία, ώστε μέσω του διαλόγου και του συμφώνου οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της αλλαγής μπορεί να γίνουν».

Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, «χρειάζεται η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, χρειάζεται το θράσος της κυβέρνησης και ένα αγροτικό κίνημα που ξεσηκώνεται με αξιοπρέπεια».

«Πρέπει να κάνουμε την αγροτιά να εκφραστεί στην Κολομβία στην κινητοποίηση, στη διαδήλωση, στην οργάνωση, στη δημιουργία ηγεσίας, στη δυνατότητα πραγματικών μετασχηματισμών της γης στην Κολομβία», πρόσθεσε ο Πέτρο.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος είπε ότι πρέπει να εγκατασταθεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης επειδή «το Κογκρέσο δεν μπόρεσε να εγκρίνει μερικά πολύ ειρηνικά απλά άρθρα που θα επέτρεπαν έναν καλύτερο εκδημοκρατισμό της γης».

Ο πρόεδρος ακριβώς διαβεβαίωσε στις 18 Απριλίου ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία είναι «η λυδία λίθος» του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Είναι η λυδία λίθος του πλειοψηφικού συνασπισμού, είναι οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που επέλεξε ο λαός», είπε ο πρόεδρος.

Η μεταρρύθμιση παρουσιάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου και στοχεύει να φέρει την υγειονομική περίθαλψη σε όλες τις γωνιές και να ενισχύσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη ασθενειών, αλλά έχει επικριθεί έντονα επειδή επιδιώκει να αλλάξει ολόκληρο το σύστημα αγνοώντας τα επιτεύγματά του.

Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), ο οποίος ήταν κοντά στον Πέτρο σε θέματα ειρήνης, του είπε σήμερα σε ένα μήνυμα στο Twitter: «Πρόεδρε Γκουστάβο Πέτρο: Η Κολομβία έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο. Δεν το λέω εγώ, το λέει το περιοδικό The Lancet. Φυσικά υπάρχουν πολλά να βελτιωθούν, αλλά δεν μπορούμε να καταστρέψουμε αυτό που χτίσαμε».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με την έναρξη της αναμέτρησης στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά με σκοπό να αιφνιδιάσει τον Παναθηναϊκό, προειδοποιώντας μόλις στο τρίτο λεπτό με...

ΕΛΛΑΔΑ

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «MyCoast» στις 15 ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες, πριν καν ξεκινήσει το καλοκαίρι....

ΥΓΕΙΑ

Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής...

LIFESTYLE

“Καλό θα είναι να μην κάνει εξωτερική πολιτική”. Ένα story που ανέβασε η Μαρίνα Σάττι στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με μία τάπα,...