Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Β.Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν καλεί σε ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνάμεων προς αντιμετώπιση της «υστερικής επιθετικότητας» των ΗΠΑ και Ν. Κορέας

Σε συνεδρίαση της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών,ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε να αυξηθούν οι δυνατότητες της χώρας του ως προς την αποτροπή για να αντιμετωπιστεί αυτή που χαρακτήρισε «υστερική» επιθετικότητα από μέρους των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Η συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στον αγώνα «εναντίον της κλιμάκωσης των γυμνασίων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των προδοτών, των νοτιοκορεατικών μαριονετών», στο πλαίσιο προετοιμασιών για να εξαπολυθεί «επιθετικός πόλεμος», ανέφερε το το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κίμ ζήτησε η ενίσχυση αυτή να γίνει με ταχύτερο και πιο “επιθετικό” και “πρακτικό” τρόπο .

Τις τελευταίες ημέρες, η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε στις κλήσεις από τον στρατό της Νότιας Κορέας μέσω υπαρχόντων διαύλων επικοινωνίας των δύο πλευρών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ. Τέτοιες κλήσεις είναι καθιερωμένη πρακτική να γίνονται δυο φορές την ημέρα. Παρατηρητές βλέπουν στην άρνηση επικοινωνίας περαιτέρω αντίδραση της Βόρειας Κορέας στα πρόσφατα γυμνάσια.

Καθώς οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν στο κόκκινο, η Ιαπωνία, που αναμένεται να πάρει μέρος σε τριμερείς συνομιλίες για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα την Παρασκευή, προειδοποίησε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Χιροκάζου Ματσούνο πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να κλιμακώσει τις προκλήσεις, προχωρώντας σε δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Η δηλώσεις του βορειοκορεάτη ηγέτη συνάδουν απόλυτα με μία σειρά ενεργειών απο μέρους της χώρας του απο την περασμένη χρονιά, όταν ξεκαθαρίστηκε πως το το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «αμετάκλητο», ενταφιάζοντας τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Από την 23η Μαρτίου, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως διεξήγαγε τρεις δοκιμές τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου υποβρύχιου σκάφους ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να «προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι μεγάλης κλίμακας».

Η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε επίσης πως προχώρησε σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) τη 16η Μαρτίου. τον ίδιο μήνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε διατάξει το στρατό να εντείνει τα γυμνάσια που διεξάγει ενόψει «αληθινού πολέμου».

Ουάσιγκτον και Σεούλ αντέδρασαν με κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά.

Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τα γυμνάσια αυτά πρόβες εισβολής στο έδαφός της και τα χαρακτήρισε σήμερα «υστερικά», τα θεωρεί δε προετοιμασία για «απόλυτο πόλεμο» εναντίον της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΔΙΕΘΝΗ

Το νέο υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο Fujian, το οποίο καθελκύστηκε το 2022, έκανε το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι. Το Fujian ξεκίνησε σήμερα το πρώτο του ταξίδι...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...