Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή εν μέσω εορτασμών για το Ραμαζάνι και το εβραϊκό Πάσχα – Ισραηλινά πλήγματα

Παραμένει το κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή. Τη νύχτα εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, με το Ισραήλ να απαντά με πλήγματα κοντά στη Δαμασκό. Ένταση και στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώνουν -για ακόμα μία φορά- ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου. Η νέα έξαρση βίας καταγράφεται εν μέσω εορτασμών για το Ραμαζάνι και το εβραϊκό Πάσχα κατά το οποίο οι Εβραίοι γιορτάζουν το πέρασμα των Ιουδαίων από την Ερυθρά Θάλασσα στη γη της Επαγγελίας.

Χιλιάδες προσκυνητές συγκεντρώθηκαν στο Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ γνωστό και ως τείχος των Δακρύων, για να λάβουν την ιερατική ευλογία του εβραϊκού Πάσχα αψηφώντας την αυξανόμενη βία των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή.

Από νωρίς το πρωί, 2000 αστυνομικοί είχαν κλείσει τις εισόδους προς την Παλιά Πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των πιστών. Σε βίντεο που δείχνει ανήρτησε το Al jazeera δείχνει την αστυνομία να συνοδεύει ακροδεξιούς εποίκους μέσα στο τέμενος Αl – Aqsa (Αλ Ακσαά) στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά τη βίαιη επιδρομή της περασμένης εβδομάδας.

Είχε προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου στην Παλιά Πόλη η προσευχή για το Ραμαζάνι από εκατοντάδες μουσουλμάνους γύρω από το τέμενος Αλ Ακσαά.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, πυρά από ισραηλινά μαχητικά, ντρόουν και το πυροβολικό έπλητταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία από την οποίες είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα ρουκέτες προς τα υψίπεδα του Γκολάν.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση στην καρδιά του Τελ Αβίβ με ένα Ιταλό τουρίστα νεκρό.

«Όλοι είναι τρομοκρατημένοι από τη βία ανεξάρτητα από την πλευρά, στην οποία βρίσκονται. Είναι φρίκη» δήλωσε μια 26χρονη κάτοικος του Τελ Αβιβ.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Ισραήλ, μάλιστα, αψήφησαν τις εκκλήσεις των Αρχών για την ασφάλεια τους και διαδηλώσαν ενάντια στο κύμα βίας και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Όσον αφορά στα προβλήματα ασφαλείας, έχουμε δει τις τελευταίες δύο ημέρες ότι υπήρξαν πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουμε ακούσει πολλές εκκλήσεις, για να μην έρθουμε εδώ απόψε, ενώ στην πραγματικότητα δε βλέπουμε ότι αντιβαίνει με τα πολιτικά προβλήματα που έχουμε. Άλλο η ασφάλεια, άλλο η μεταρρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, η Μοσάντ, αλλά και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, απέρριπταν τους ισχυρισμούς της Νιου Γιορκ Τάιμς ότι σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ενθαρρύνουν τις μαζικές διαδηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...