Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από 10 νεκροί εθελοντές για την Άμυνα σε επίθεση τζιχαντιστών

Πάνω από δέκα Εθελοντές για την Άμυνα της Πατρίδας (volontaires pour la défense de la patrie, VDP) σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη σε νέα επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, που βυθίστηκε ξανά στο πένθος τις τελευταίες εβδομάδες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα· στις 14:00 ώρα Ελλάδας), «τρομοκράτες» επιτέθηκαν εναντίον «ομάδας VDP» στα περίχωρα της Μπελγκά, στην επαρχία Ναμεντεγκά (βόρεια), ανέφεραν πηγές στην περιοχή.

«Χάσαμε μια δωδεκάδα (παραστρατιωτικούς) κι έχουμε πέντε τραυματίες», ανέφερε αξιωματικός των VDP στην περιοχή, σπεύδοντας να συμπληρώσει «ο εχθρός υπέστη επίσης πολυάριθμες απώλειες».

Μέλος των VDP από την πλευρά του έκανε λόγο για «13 νεκρούς» στην επίθεση, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με την υποστήριξη του στρατού».

Η κοινότητα Μπελγκά βρίσκεται περίπου 170 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Η νέα αιματηρή επίθεση εγγράφεται στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της δράσης τζιχαντιστών στην Μπουρκίνα Φάσο τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα, τουλάχιστον 70 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε δυο επιθέσεις στον βορρά, στην περιοχή των συνόρων με το Μαλί.

Από την αρχή της χρονιάς, επιθέσεις στην αφρικανική χώρα που αποδίδονται σε τζιχαντιστές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία των τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μαλί μερικά χρόνια νωρίτερα κι εξαπλώθηκαν πέραν των συνόρων του.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, η δράση τους έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και έχει ξεσπιτώσει πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, επαναβεβαίωσε την Τρίτη την «αποφασιστικότητά του» να πατάξει τις οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος, ή στην Αλ Κάιντα.

Λίγο καιρό αφού κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε πως σκοπός του είναι να «ανακαταληφθεί» το 40% της επικράτειας, που οι αρχές παραδέχονται πως βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να...

ΕΘΝΙΚΑ

«Είναι τυπικές κινήσεις που γίνονται κάθε φορά σε εθνικές εορτές, μην δίνουμε ιδιαίτερη έκταση στο γεγονός», είπε ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, στην Ελληνορθόδοξη ενορία του Μιλάνου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα ηλεκτρικά θεωρούνται πολύπλοκα αυτοκίνητα, καθώς υιοθετούν εντελώς νέες τεχνολογίες κίνησης. Αυτό σημαίνει άραγε πως βγάζουν περισσότερες βλάβες από τα συμβατικά; Και αν ναι,...