Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισορροπία τρόμου στην παγκόσμια σκηνή, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται από την Πολωνία ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η Κίνα ετοιμάζεται να στείλει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία. Ο Πούτιν, με μια φιλοπολεμική φιέστα σε κατάμεστο στάδιο στη Μόσχα, γιορτάζει τον ένα χρόνο του πολέμου, ενώ ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας υπερασπίζεται τη συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών New START. Στην Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε μέρος στη Σύνοδο των 9 του Βουκουρεστίου, χωρών που αποτελούν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, οι οποίες όπως είπε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτή τη διαμάχη, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Θα αμυνθούμε κυριολεκτικά σε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ. Σε κάθε εκατοστό» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης τονίζεται ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν απευθυνόταν στο ρωσικό λαό, μέσα από το στάδιο Λουζνίκι όπου επανέλαβε πως η χώρα του μάχεται για τα ιστορικά της εδάφη, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής σε όσους πολεμούν στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια μάχη για τα ιστορικά μας σύνορα, για το λαό μας. Και τη διεξάγουν οι ίδιοι οι θαρραλέοι μαχητές μας που βρίσκονται εδώ» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ενώ παράλληλα βαθαίνει τους δεσμούς της Ρωσίας με την Κίνα, και μάλιστα μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο να μην βοηθήσει στρατιωτικά το Κρεμλίνο. Συμβολικά ακόμη και η θέση του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι στο τραπέζι απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο είχε τη σημασία της.

«Η συνεργασία στη διεθνή σκηνή της Κίνας με τη Ρωσία, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της διεθνούς κατάστασης» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τους τόνους ανεβάζει και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ που απειλεί ακόμη και με χρήση πυρηνικών ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθαρίζει ότι οι αντιδράσεις της Δύσης δεν δείχνουν ότι επιθυμεί να διαπραγματευτεί.

Όπως είπε: «είναι ξεκάθαρο σε κάθε λογική δύναμη πως αν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας παγκόσμιας διαμάχης. Και εάν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, ακόμη και με χρήση πυρηνικών».

Η Δούμα ενέκρινε την απόφαση με τα ρωσικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών να ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να τηρούν τους περιορισμούς της συνθήκης START. Το CNN έκανε λόγο για αποτυχημένο τεστ του Σαρμάτ 2, του νέου πιο εξελιγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Ρωσίας και μάλιστα την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο. Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί για τη δοκιμή.

Αναπτέρωσε το ηθικό του ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, γενικότερα στην Ουάσινγκτον, επιθυμούν και επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επιστρέφει στην Ουάσιγκτον έχοντας πετύχει την αναπτέρωση του ηθικού της συμμαχίας και την επαναβεβαίωση της δέσμευσης του ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος.

«Οι νέες απειλές του Πούτιν και η σκλήρυνση της στάσης του αποδεικνύουν όπως λένε στην αμερικανική πρωτεύουσα το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Μάλιστα περίμεναν αυτή την κλιμάκωση ως απάντηση στην ισχυρή παρουσία Μπάιντεν στην Ουκρανία και την Πολωνία. Στον Λευκό Οίκο δεν προτίθενται να υψώσουν περαιτέρω τους τόνους απαντώντας στις απειλές του Πούτιν διότι πολύ απλά, όπως λένε, οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης μιλούν από μόνες τους για την ανεπάρκεια της πολεμικής μηχανής του και για την αποδυναμωμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου» τόνισε η δημοσιογράφος.

«Πούτιν και Μπάιντεν έχουν δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες για τον κόσμο»

Από τις δηλώσεις των δύο προέδρων χθες και σήμερα φάνηκε ότι σίγουρα δεν θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία τόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Γκόνος. «Θα συνεχιστεί, θα ενταθεί μέχρι να μην αντέξει η μία από τις δύο πλευρές. Από την άλλη όμως, για τη γενικότερη κατάσταση φάνηκε ότι Πούτιν και Μπάιντεν έχουν δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες για τον κόσμο. Άλλα λέει ο ένας, ο Πούτιν λέει ότι “η Δύση θέλει να μας καταστρέψει”. Ο Μπάιντεν του απαντά “δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο, εσύ ξεκίνησες αυτόν τον πόλεμο. Η δημοκρατία θα νικήσει τη δικτατορία σου”. Βλέπουμε λοιπόν όλο αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα και το ερώτημα είναι αν θα φτάσουμε σε ένα σημείο παλαιότερων εποχών ο κόσμος να πρέπει να είναι μοιρασμένος, να διαλέξει τη μία πλευρά ή την άλλη και αυτό έγινε πιο έντονο σήμερα με την παρουσία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα. Βέβαια, η Κίνα έχει έναν διπλό ρόλο. Από τη μία δεν θέλει την αμερικανική κυριαρχία στον κόσμο, έχει τα δικά της θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θέλει να στηρίξει τη σχέση της με τη Ρωσία.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν κάποια όρια για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει, για το να δώσει όπλα, όπως έχουν προειδοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο διάστημα, γιατί εκεί θα έθετε σε κίνδυνο άλλα δικά της συμφέροντα, κυρίως οικονομικά και με τους Αμερικανούς αλλά και με τους Ευρωπαίους».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...