Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Η αποψίλωση των δασών της σαβάνας Cerrado αυξήθηκε κατά 25% σε ένα χρόνο

Η αποψίλωση των δασών στη σαβάνα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα του κόσμου, τη βραζιλιάνικη Cerrado, αυξήθηκε κατά περίπου 25% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ανέφεραν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν τα μέχρι στιγμής αδημοσίευτα κυβερνητικά στοιχεία.

Η Βραζιλία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα επίσημα ετήσια στοιχεία της αποψίλωσης των δασών για το Cerrado, με βάση τη δορυφορική ανάλυση της κυβερνητικής διαστημικής ερευνητικής υπηρεσίας Inpe. Οι πηγές ζήτησαν την ανωνυμία επειδή τα δεδομένα δεν είναι ακόμη δημόσια.

Μια τέτοια αύξηση θα σήμαινε ότι περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής βλάστησης και αυτοφυούς βλάστησης σαβάνας καταστράφηκαν μέσα στους 12 μήνες, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2015.

Οι σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, συναντήθηκαν με τη βιομηχανία σόγιας για να συζητήσουν ένα νέο σύμφωνο για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών στη σαβάνα Cerrado, όπως αυτό για τον Αμαζόνιο.

Οι επιστήμονες παρομοιάζουν το Cerrado με ένα ανάποδο δάσος, επειδή τα φυτά του βυθίζουν τις ρίζες τους βαθιά στο έδαφος για να επιβιώσουν στις έντονες ξηρές εποχές. Η καταστροφή αυτού του οικοσυστήματος πλούσιου σε φυτικά και ζωικά είδη στέλνει επίσης μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας στην κλιματική αλλαγή.

Το Cerrado, γείτονας της ζούγκλας του Αμαζονίου στην κεντρική Βραζιλία, καταλαμβάνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Μεξικού.

Με την πρόοδο των γεωργικών συνόρων της Βραζιλίας από τη δεκαετία του 1970, μεγάλο μέρος του Cerrado έχει εκκαθαριστεί για την εκτροφή βοοειδών και την καλλιέργεια σόγιας και καλαμποκιού, καταστρέφοντας περίπου τη μισή γηγενή βλάστηση της σαβάνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ επενδύσεων και κερδοφορίας κατέγραψε ο ΑΔΜΗΕ για τη χρήση του 2023. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 672 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ στην ιστορία του...