Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Κατεδαφίζεται σταθμός ηλεκτροπαραγωγής για κατασκευή πυρηνικού σταθμού – Έντονες αντιδράσεις (video)

Δύο πύργοι ενός πρώην ρουμανικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κατεδαφίστηκαν την Πέμπτη, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου προτεινόμενου πυρηνικού σταθμού.

Οι ντόπιοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την κατάρρευση μιας καπνοδόχου και ενός πύργου ψύξης στην πόλη Doicesti, περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, μετά από ελεγχόμενες εκρήξεις.

Το Doicesti αποτελεί πιθανή τοποθεσία για ένα προτεινόμενο νέο πυρηνικό εργοστάσιο που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία NuScale με τη χρήση της τεχνολογίας Small Modular Reactor (SMR).

Η πρόταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ντόπιους, καθώς και από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά του έργου στις 3 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι οι ντόπιοι δεν έχουν ερωτηθεί δεόντως και ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής.

Η NuScale και ο διαχειριστής πυρηνικής ενέργειας της Ρουμανίας Nuclearelectrica λένε ότι το έργο, εάν προχωρήσει, θα βοηθήσει τη Ρουμανία να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία. Τον Σεπτέμβριο, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Virgil Popescu δήλωσε την ελπίδα του ότι το έργο θα βοηθήσει τη Ρουμανία να γίνει περιφερειακό κέντρο για την παραγωγή της τεχνολογίας SMR.

Εκτός από τη Ρουμανία, η NuScale θέλει επίσης να κατασκευάσει τα εργοστάσια στην Πολωνία και το Καζακστάν. Οι μελέτες σκοπιμότητας και ο αρχικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του εργοστασίου στο Doicesti έχουν υποστηριχθεί με επιχορηγήσεις άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...