Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Προσφυγή πολιτών κατά της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κλοπή γης

Μια ομάδα Κενυατών προσέφυγε εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για κλοπή γης, βασανιστήρια και κακομεταχείριση στη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Οι Κενυάτες επιδιώκουν τη διεξαγωγή έρευνας και επανορθώσεις για εγκλήματα που, όπως λένε, διαπράχθηκαν στη δυτική περιφέρεια Κερίτσο της Κένυας, που είναι τώρα μία από τις πιο σημαντικές σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή τσαγιού.

“Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε δυστυχώς κάθε πιθανή οδό επανορθώσεων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στο δικαστήριο για τους πελάτες μας έτσι ώστε αυτή η ιστορία να αποκατασταθεί”, δήλωσε ο δικηγόρος Τζόελ Κιμουτάι Μπόζεκ, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης της Βρετανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Επαφίεται στο δικαστήριο να ποσοτικοποιήσει τις επανορθώσεις που οφείλονται στα θύματα, ανέφερε η νομική ομάδα.

Οι βρετανικές επανορθώσεις για εγκλήματα της εποχής της αποικιοκρατίας είναι σπάνιες αλλά όχι κάτι πρωτόγνωρο. Το 2013 η Βρετανία συμφώνησε σε έναν διακανονισμό αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Κενυάτες που είχαν βασανιστεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στη διάρκεια μιας εξέγερσης προς το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Κενυάτες από την περιφέρεια Κερίτσο υπέστησαν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και εκτοπισμών στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία τελείωσε το 1963.

Πολλοί εξακολουθούν να υφίστανται οικονομικές συνέπειες από την κλοπή της γης τους, έχουν πει τα Ηνωμένα Έθνη, ακόμη κι αν αυτή η γη έχει καταστεί επικερδής για πολυεθνικές επιχειρήσεις.

“Σήμερα, μερικές από τις πιο εύρωστες εταιρίες τσαγιού, όπως η Unilever, η Williamson Tea, η Finlay’s και η Lipton, κατέχουν και καλλιεργούν αυτά τα εδάφη και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν και να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη”, ανέφεραν σε μια δήλωση οι ενάγοντες.

Οι Unilever, Williamson Tea, Finlay’s και Lipton δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η Κένυα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού από άποψη ποσότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Απόκοσμο είναι το σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά. Οι μάσκες επιστρέφουν, λόγω της τοξικής ατμόσφαιρας και πολιτείες όπως η...

ΔΙΕΘΝΗ

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για να τον συγχαρεί για τον διορισμό του» αναφέρει σε ανακοίνωσή...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αριθμός των νεκρών από ένοπλες συγκρούσεις το περασμένο έτος στον πλανήτη ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, με περισσότερες...

LIFESTYLE

«Μην τραβάς τις άσπρες τρίχες, γιατί θα βγουν πολύ περισσότερες», ακούμε να λένε… Αλήθεια ή μύθος; Εάν σας ενοχλούν τα γκρίζα που αρχίζετε να...