Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Νομοσχέδιο βάζει “φρένο” στη σπατάλη τροφίμων – Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η σπατάλη με το πέταγμα στους κάδους απορριμμάτων αχρησιμοποίητου φαγητού η ισπανική κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα νομοσχέδιο που αφορά στον περιορισμό του φαινομένου.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει αυστηρά πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 2.000 – 60.000 ευρώ σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και μπαρ τα οποία πετούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων στους κάδους απορριμμάτων. Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας υποστηρίζει ότι είναι “νόμος συνειδητοποίησης και όχι καταναγκασμού» καθώς το μήνυμα δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η πρόληψη. Όπως τόνισε ο υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του «υπάρχουν περισσότερα από 800 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από την πείνα και 1,6 δισ. άνθρωποι με προβλήματα υποσιτισμού». Επιπλέον, «δεν είναι πολύ έξυπνο να πετάμε όλους τους πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς, όπως το νερό, το έδαφος ή η ενέργεια, είναι λιγοστά και ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας».

Το νέο νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή επιχειρεί να εκπληρώσει έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030: τη μείωση στο μισό της παγκόσμιας κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η Ισπανία θα γίνει η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Γαλλία και την Ιταλία.

Με βάση το νομοσχέδιο τα εστιατόρια θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μπορούν να πάρουν μαζί τους το φαγητό που δεν κατανάλωσαν. Επιπλέον θα καθιερωθεί η δωρεά φαγητού σε τράπεζες τροφίμων ενώ οι εταιρίες θα υποχρεωθούν να υπογράψουν συμφωνίες με τους φορείς υποδοχής που θα καθορίζουν τους όρους συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς. Εάν δεν είναι δυνατό να παραδοθεί το φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση, το εν λόγω τρόφιμο πρέπει να μετατραπεί σε άλλα προϊόντα, όπως χυμούς ή μαρμελάδες ή ως τελευταία επιλογή η μετατροπή τους σε ζωοτροφές, βιομηχανικά υποπροϊόντα , κομπόστ ή καύσιμα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν ετησίως πόσα τρόφιμα τους καταλήγουν στα σκουπίδια.

Για την σπατάλη τροφίμων που γίνεται στα νοικοκυριά δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις όμως θα ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας τα ισπανικά νοικοκυριά πετούν 1,364 τόνους τροφίμων ετησίως, κατά μέσο όρο 31 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει αυτή τη σπατάλη.

Το 75% των ισπανικών νοικοκυριών παραδέχεται ότι σπαταλά τα τρόφιμα και από αυτά που καταλήγουν στα σκουπίδια, τα τρία τέταρτα είναι μη επεξεργασμένα προϊόντα, δηλαδή δεν έχουν μαγειρευτεί. Και μεταξύ αυτών των προϊόντων, τα πιο κοινά είναι τα φρούτα (32,1%), τα λαχανικά (13,6%), το ψωμί (4,8%) και το γάλα (4,5%). Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι καταψύχουν μερικά από αυτά που μαγειρεύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Την περασμένη Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από τον εαυτό της. Μετά από πέντε χρόνια δημοσιογραφικών ερευνών...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ένας Πακιστανός κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στην...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις πληρωμές και φοβούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους. Θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών τα δάνεια,...