Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Επαναστατικό αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες έτοιμο για δοκιμή σε δύο μήνες

Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε μόλις δύο μήνες, λένε επιστήμονες μετά από πειραματική χρήση σε ποντίκια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που δημιούργησε το φάρμακο, ισχυρίζονται ότι οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Ιούλιο.

Το μη ορμονικό χάπι, με την ιατρική ονομασία YCT529, που εμπόδισε το 99% των κυήσεων  σε ποντίκια κατά τη διάρκεια δοκιμών,  τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας με το γυναικείο αντισυλληπτικό φάρμακο. Επίσης, δεν προκάλεσε ορατές παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους και τα αρσενικά ποντίκια μπόρεσαν να αποκτήσουν νεογνά τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή της χορήγησης.

Η καθηγήτρια φαρμακευτικής χημείας Γκούντα Γκεόργκ επικεφαλής ομάδας ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αποκάλυψε στο Vice ότι το φάρμακο θα μπορούσε να εισαχθεί δοκιμαστικά σε ανθρώπους «το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Είπε ότι οι προηγούμενες δοκιμές έδειξαν ότι είχε το «επιθυμητό αποτέλεσμα» σε ποντίκια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένουν «βιώσιμα και υγιή». «Φυσικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτήν την ανάλυση γιατί πρόκειται για ποντίκια και όχι για ανθρώπους αλλά παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν πολύ, πολύ υποσχόμενο», είπε.

Η Your Choice Therapeutics , κατασκευαστής που λέει ότι σκοπεύει να φέρει την επανάσταση στην αντισύλληψη, θα υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άδεια έναρξης των δοκιμών.Ο αριθμός των συμμετεχόντων που επιλέχθηκαν για τη δοκιμή καθώς  και η ηλικία τους δεν αποκαλύφθηκαν.

Οι επιστήμονες προσπαθούν από τη δεκαετία του 1950 να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό ανδρικό αντισυλληπτικό με λήψη από το στόμα που περιλαμβάνει χάπια, τζελ και ενέσεις.

Ωστόσο κανένα  από αυτά δεν έχει εγκριθεί και ακόμη και οι πιο υποσχόμενες επιλογές πιστεύεται ότι απέχουν χρόνια από το να είναι ευρέως διαθέσιμες.

Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι ότι το γυναικείο αντισυλληπτικό λειτουργεί αποτρέποντας την ωορρηξία, η οποία συμβαίνει μία φορά το μήνα. Οποιοδήποτε ανδρικό αντισυλληπτικό θα πρέπει να διακόπτει την παραγωγή εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων που παράγονται από τους άνδρες κάθε μέρα.

Τα περισσότερα από τα φάρμακα που υπόκεινται σε κλινικές δοκιμές στοχεύουν στην τεστοστερόνη, εμποδίζοντας την ανδρική σεξουαλική ορμόνη να παράγει υγιή σπερματοζωάρια. Οι γιατροί λένε, ωστόσο, ότι ο αποκλεισμός  της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κατάθλιψη και αύξηση της χοληστερόλης. «Θέλαμε να αναπτύξουμε ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό για να αποφύγουμε αυτές τις παρενέργειες», είπε ο Αμπντουλάχ Αλ Νομάν , ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του YCT529.

Το YCT529 στοχεύει τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος άλφα (RAR-a), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού σπέρματος. Όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε ποντίκια από το στόμα για τέσσερις εβδομάδες, «μείωσε δραματικά» τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, είπαν οι ερευνητές.

Τα προφυλακτικά, τα οποία είναι «επιρρεπή σε αποτυχία», και η αγγειεκτομή , μια χειρουργική επέμβαση που αποτρέπει την εγκυμοσύνη είναι οι μόνες αποτελεσματικές επιλογές ελέγχου των γεννήσεων για τους άνδρες.

Οι άνδρες χρειάζονται «ένα αποτελεσματικό, μακράς διαρκείας αλλά αναστρέψιμο αντισυλληπτικό, παρόμοιο με το αντισυλληπτικό χάπι για τις γυναίκες», είπαν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί πάντως πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ακόμα σχετικά μακριά από την επίτευξη ενός αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες, παρόμοιο με αυτά που είναι διαθέσιμα για γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 3.500 θαλάσσια πουλιά έχουν βρεθεί νεκρά από τις 26 Μαΐου στις ακτές της βόρειας Χιλής, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που ερευνούν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023, προτρέπει σε μια πλανητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας Δανός και δύο Ιρανοαυστριακοί, που κρατούνταν στο Ιράν και αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων – κατά την οποία η Τεχεράνη απελευθέρωσε την...

ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος ληστή έγινε στις 17.15 το απόγευμα της Παρασκευής γυναίκα που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι. Άντρας που επέβαινε σε μηχανάκι της άρπαξε...