Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Η «Μαριούπολη δεν έπεσε» – Ρωσική ομοβροντία με 108 στόχους δυτικά και βόρεια

Η εκκένωση αμάχων για δεύτερη μέρα έχει διακοπεί ατα ανατολικά της Ουκρανίας με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι γιατί γίνονται «στόχοι των Ρώσων κατακτητών», ενώ στον αντίποδα η Μόσχα επιβεβαιώνει μαζικά πλήγματα σε 108 στόχους και παράλληλα κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ότι σχεδίαζε «τερατώδεις επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.»

«Η Μαριούπολη δεν έπεσε αλλά πλησιάζει η μάχη μέχρις εσχάτων», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου για «παράδοση ή θάνατο». Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν σε «αυτοψία για να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για γενοκτονία».

Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με άταφες σορούς στους δρόμους ενώ πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις ότι η τελική μάχη διεξάγεται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal όπου εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες βρίσκονται και άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο είχε 400.000 κατοίκους.

Μέχρι και εξήντα χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας σκοτώνονται άμαχοι, σύμφωνα με το Κίεβο, που υποστηρίζει ότι πέντε πυραυλικά πλήγματα άφησαν επτά νεκρούς μεταξύ αυτών κι ένα παιδί.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο δύο μαιχμαλώτων τους οποίους χαρακτηρίζει ως Βρετανούς μισθοφόρους του τάγματος Αζόφ. Στο βίντεο φέρεται να ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, τον Ουκρανό μεγιστάνα που ήταν για χρόνια κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στην Ουκρανία.

Λίγες στιγμές αργότερα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσαν βίντεο του Μεντβεντσούκ που ζητά να γίνει ανταλλαγή με Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη.

Κρεμλίνο: 108 περιοχές στο στόχαστρο από το Χάρκοβο ως το Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν συνολικά 315 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το TASS.

Μαζικά πλήγματα από την πολεμική αεροπορία της, και το πυροβολικό επιβεβαιώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, αναφέροντας 108 στόχους, μεταξύ αυτών θωρακισμένα οχήματα και 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και επιβεβαιώνει ότιι πύραυλοι Iskander κατέστρεψαν τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουχάνσκ, Βινίτσια και Ντονέτσκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...