Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Honda Civic e:HEV – Video Δοκιμή: Τεστάρουμε εξαντλητικά το νέο Civic για να δούμε πόσο σπορ, πόσο οικογενειακό, αλλά και πόσο οικονομικό είναι

Το ολοκαίνουριο Civic είναι εδώ και αναλαμβάνει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: να δώσει συνέχεια σε μια πετυχημένη ιστορία 50 ετών και 10 γενεών, με μία μόνο έκδοση. Βλέπετε, στην ευρωπαϊκή – και ελληνική – αγορά το Civic 11ης γενιάς διατίθεται αποκλειστικά ως υβριδικό. Επηρεάζει αυτό τον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου; Και πόσο αποδοτικό είναι το πολύπλοκο υβριδικό του σύστημα;

Όλες οι απαντήσεις στη Video Δοκιμή του νέου Honda Civic που ετοιμάσαμε για εσένα.

Θέλεις να εμβαθύνεις σε περισσότερες λεπτομέρειες; Κάνε scroll down.

Honda Civic e:HEV: Αμάξωμα / Εσωτερικό

Το νέο Civic μεγάλωσε σε μήκος φτάνοντας πλέον τα 4.551 mm, ανεβαίνοντας σύμφωνα με την εταιρία στην κατηγορία D. Σχεδιαστικά, οι φωτογραφίες το αδικούν. Στην πράξη τραβά τα βλέμματα των περαστικών, κυρίως λόγω του δυναμισμού που εκπέμπει η φαρδιά και χαμηλή σιλουέτα, η έντονη κλίση του πορτμπαγκάζ και το επιθετικό ρύγχος. Σε σχέση με το προηγούμενο Civic, βέβαια, το νέο μοντέλο χαρακτηρίζεται από αισθητά πιο καθαρές και κομψότερες γραμμές.


Μεγαλύτερο κατά 35 mm είναι και το μεταξόνιο που μεταφράζεται σε ιδιαίτερα μεγάλους χώρους για τους επιβάτες αλλά και τις αποσκευές (πορτμπαγκάζ 404-410 λίτρων). Ενδεικτικό είναι ότι τις πίσω θέσεις κάθονται άνετα ενήλικες με ύψος έως 1,90 m.

Η σχεδίαση είναι ιδιαίτερη, η ποιότητα υλικών και συναρμογής πολύ προσεγμένη και η εργονομία σωστά μελετημένη. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η οθόνη αφής 9’’ που φιλοξενεί το αναβαθμισμένο σύστημα πολυμέσων. Αυτό ελέγχεται και με φωνητικές εντολές, ενώ προσφέρει συνδεσιμότητα μέσω Android Auto και Apple CarPlay, καθώς και τρισδιάστατη πλοήγηση.

Ο οδηγός έχει μπροστά του ψηφιακό πίνακα οργάνων – για πρώτη φορά σε Civic. Πρόκειται για μια ευανάγνωστη, έγχρωμη οθόνη 7’’ στη βασική και 10,2’’ στις πλουσιότερες εκδόσεις, στην οποία προβάλλονται ενδείξεις σχετικά με την κίνηση και λειτουργία του οχήματος και το υβριδικού συστήματος.

Αριστερά, αντί για στροφόμετρο υπάρχει ένα… δυναμόμετρο! Πρόκειται ουσιαστικά για μια ένδειξη που δίνει μια αίσθηση της παροχής ισχύος κατά την επιτάχυνση ή της ανάκτησης ενέργειας στην επιβράδυνση.

Honda Civic e:HEV: Πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα

Το υβριδικό σύστημα e:HEV του νέου Civic συνδυάζει την λειτουργία ενός αμιγώς ηλεκτρικού με την αυτονομία ενός βενζινοκίνητου μοντέλου. Ωστόσο δεν πρόκειται για τη λογική του range extender, όπου ένας κινητήρας βενζίνης λειτουργεί σαν γεννήτρια για να φορτίζει τη μπαταρία. Πρτόκειται για κάτι πολύ πιο “ψαγμένο”.


Το σύστημα e:HEV αποτελείται από:

  • έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 2.0 VTEC άμεσου ψεκασμού, ο οποίος λειτουργεί στον κύκλο Atkinson και πετυχαίνει την κορυφαία θερμική απόδοση στον κόσμο (41%),
  • ένα ηλεκτρικό κινητήρα που κινεί κατά κύριο λόγο το αυτοκίνητο,
  • ένα δεύτερο ηλεκτροκινητήρα/γεννήτρια που αναλαμβάνει κατά περίπτωση είτε να φορτίζει τη μπαταρία, είτε να διοχετεύσει ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα, είτε ακόμη και να συγχρονίσει τη λειτουργία του βενζινοκινητήρα με του ηλεκτροκινητήρα έτσι ώστε να κινούν και οι δύο τους εμπρός τροχούς,
  • μια μπαταρία ιόντων λιθίου 1,05 kWh, η οποία είναι τοποθετημένη κάτω και πίσω από το πίσω κάθισμα και φορτίζεται κατά το φρενάρισμα αλλά και από τον βενζινοκινητήρα όταν χρειαστεί,
  • έναν συμπλέκτη που εμπλέκει τον βενζινοκινητήρα στην κίνηση των εμπρός τροχών.

Κιβώτιο ταχυτήτων δεν υπάρχει – ούτε καν συνεχούς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT. Η σχέση μετάδοσης είναι μία και προκαθορισμένη.

Το σύστημα εναλλάσσεται μεταξύ τριών λειτουργιών, αυτόματα, χωρίς καμία ενέργεια από τον οδηγό:

  • EV Drive: Η εκκίνηση γίνεται πάντα με τον ηλεκτροκινητήρα και η κίνηση γίνεται κατά βάση ηλεκτρικά.
  • Hybrid Drive: Όταν χρειαστεί να φορτίσει η μπαταρία, ο βενζινοκινητήρας μπαίνει σε λειτουργία.
  • Engine Drive: Σε ταχύτητες 80-150 km/h και εφόσον υπάρχει ανάγκη για πιο άμεση επιτάχυνση, ο κινητήρας βενζίνης συμβάλλει και αυτός στην κίνηση των τροχών.

Από τα 150 km/h και μέχρι την τελική ταχύτητα του οχήματος, η κίνηση γίνεται και πάλι αμιγώς ηλεκτρικά με τον βενζινοκινητήρα να διοχετεύει την ενέργεια που παράγει στη γεννήτρια για να φτάσει στη συνέχεια στον ηλεκτροκινητήρα (και όχι στη μπαταρία).

Μπορεί η λειτουργία του e:HEV νέας γενιάς να ακούγεται πολύπλοκη, στην πράξη ωστόσο ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται σχεδόν τίποτα. Μάλιστα, στη νορμάλ οδήγηση το Civic είναι εξαιρετικά ήσυχο – και εδώ είναι η μεγαλύτερη διαφορά με τα περισσότερα full hybrid συστήματα με κιβώτιο CVT, που κρατάνε συνεχώς ψηλά τις στροφές του βενζινοκινητήρα στην επιτάχυνση, παράγοντας ενοχλητικό θόρυβο.

Βέβαια, οι μηχανικοί της Honda θέλησαν να διατηρήσουν τον σπορ χαρακτήρα του Civic και στη νέα γενιά. Έτσι, προσομοίωσαν τη λειτουργία ενός κλασικού αυτόματου κιβωτίου δίνοντας στην επιτάχυνση την ψευδαίσθηση ακαριαίων αλλαγών σχέσεων. Μάλιστα σε αυτή την περιπτωση και ειδικά στο προφίλ οδήγησης ‘Sport’, ο ήχος του βενζινοκινητήρα “αγριεύει” τεχνητά αλλά πειστικά σε χροιά, συμβάλλοντας θετικά στην εμπειρία της γρήγορης οδήγησης.

Υπάρχουν τέλος 4 προγράμματα οδήγησης: ‘Normal’, ‘Sport’, ‘Eco’ και ‘Individual’, με το τελευταίο να μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα τις επιθυμίες του οδηγού.

Honda Civic e:HEV: Στο δρόμο

Το πρώτο που κάνει εντύπωση οδηγώντας το νέο Civic είναι η ομαλή λειτουργία του υβριδικού συστήματος που προσφέρει ήσυχη και γραμμική επιτάχυνση. Μάλιστα, όταν σανιδώσεις το γκάζι το ιαπωνικό μοντέλο αναπτύσσει πολύ γρήγορα ταχύτητα, φτάνοντας π.χ. από στάση στα 100 km/h σε μόλις 7,9’’! Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 180 km/h.

Παράλληλα, πετυχαίνει πολύ εύκολα εξαιρετικά χαμηλή μέση κατανάλωση. Η Honda κάνει λόγο για 4,7 – 5,0 lt/100 km, αναλόγως την έκδοση, ενώ στην πράξη εύκολα είδαμε μέση τιμή 5,5, η οποία με γρήγορη οδήγηση ανέβηκε λίγο πάνω από τα 6,0 lt/100 km.

Το νέο Civic δεν είναι γρήγορο μόνο στην ευθεία, αλλά κυρίως στις στροφές Οδηγώντας το σου εμπνέει τεράστια αυτοπεποίθηση για να το πιέσεις σε οποιαδήποτε διαδρομή. Το τιμόνι έχει σωστή αίσθηση και πληροφόρηση, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι περιορισμένες και τα φρένα δυνατά και ανθεκτικά. Γενικά το νιώθεις φαρδύ και χαμηλό, κολλημένο στην άσφαλτο και χρειάζεται πολλή προσπάθεια ή να κάνεις κάτι πολύ λάθος για να σπάσεις την πρόσφυση και τη σταθερότητά του.

Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού (Honda Sensing – δες πληροφορίες παρακάτω) είναι στάνταρ, έτοιμες να παρέμβουν όταν και όσο χρειαστεί για να φρενάρουν ή να κρατήσουν το όχημα στη σωστή πορεία, πάντα διακριτικά, χωρίς να χαλούν την οδηγική ευχαρίστηση. Εκτός από αποτελεσματικότητα όμως, το νέο Civic προσφέρει επίσης ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία οδήγησης, αλλά και κορυφαία άνεση και ποιότητα κύλισης.

Honda Civic e:HEV: Γιατί αξίζει να το αγοράσεις

Ολοκληρωμένο με όλη τη σημασία της λέξης: αυτό είναι το νέο Honda Civic e:HEV. Ένα εξαιρετικό οικογενειακό με χώρους, ποιότητα και πρακτικότητα, υψηλή απόδοση, ασφάλεια και οικονομία, αλλά και οδηγική ευχαρίστηση. Ένα αυτοκίνητο που κρύβει μέσα του προηγμένη τεχνολογία και καινοτομίες για να προσφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα στον οδηγό, χωρίς αυτός να αντιλαμβάνεται απαραίτητα πώς αυτό επιτυγχάνεται.

Honda Civic e:HEV: Τεχνικά* / Τιμή

  • Κινητήρας: Βενζίνης Turbo 1.993 κ.εκ.
  • Ηλεκτροκινητήρας: 135 kW
  • Υβριδικό σύστημα: full hybrid e:HEV
  • Κιβώτιο: 1 σχέση
  • Κίνηση: 2WD (εμπρός)
  • Ισχύς: 184 ίπποι
  • Ροπή: 315 Nm
  • Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,9’’
  • Τελική ταχύτητα: 180 km/h
  • Μέση κατανάλωση: 4,7-5,0 lt/100 km
  • Εκπομπές ρύπων CO2: 108-114 g/km
  • Ρεζερβουάρ: 40 λίτρα
  • Μήκος: 4.551 mm
  • Βάρος: 1.525 kg
  • Απόσταση από το έδαφος: 128 mm
  • Πορτμπαγκάζ: 404-410 λίτρα (1.220 lt με αναδιπλωμένο κάθισμα)
  • Ελαστικά: 235/40 ΖR18
  • Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
  • Τιμή: από 39.250 € / Έκδοση δοκιμής (Sport): 41.100 €

*Στοιχεία κατασκευαστή


Τεχνολογίες Honda SENSING

  • Αισθητήρες σόναρ (4 μπροστά και 4 πίσω) που χρησιμοποιούν την ανάκλαση των ηχητικών κυμάτων για την ανίχνευση μη μεταλλικών αντικειμένων, όπως το γυαλί και οι τοίχοι, με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και ακρίβεια από το ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος του προηγούμενου μοντέλου.
  • Ευρυγώνια εμπρός κάμερα με ευρύτερη γωνία θέασης 100 μοιρών που επιτρέπει βελτιωμένη τεχνολογία αναγνώρισης για βελτίωση της ικανότητας του Civic να εντοπίζει διαγραμμίσεις και όρια του δρόμου, μοτοσυκλέτες και ποδηλάτες.
  • Το Forward Collision Warning System το οποίο είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει την παρουσία οχημάτων μπροστά από το αυτοκίνητο και εκδίδει ηχητικές, οπτικές και απτικές προειδοποιήσεις για τον οδηγό εάν πλησιάζει με υπερβολική ταχύτητα.
  • Το Collision Mitigation Braking System που εφαρμόζει αυτόματα πίεση πέδησης (φρενάρισμα) για να περιορίσει την πιθανότητα ή τη σοβαρότητα μιας εμπρόσθιας σύγκρουσης.
  • Το Cross Traffic Monitor που προειδοποιεί τον οδηγό για αυτοκίνητα που πλησιάζουν και από τις δύο κατευθύνσεις, όταν βγαίνει με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης ή κάποιο στενό δρόμο.
  • Το σύστημα Lane Keeping Assist που κρατά το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας του. Επιπλέον, αναγνωρίζει την καμπυλότητα των στροφών για να βελτιστοποιήσει την υποβοήθηση τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδό τους, με στόχο να μειώσει κατάλληλα τον φόρτο εργασίας του οδηγού. Παρέχεται επίσης και υποβοήθηση διόρθωσης πορείας, η οποία βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα του αυτοκινήτου να παραμένει στο κέντρο του δρόμου σε περίπτωση που οδηγός αντιμετωπίσει δυσκολίες, όπως για παράδειγμα πλευρικούς ανέμους.
  • Το Traffic Jam Assist το οποίο σε συνθήκες αργής, πυκνής κυκλοφορίας βοηθά να διατηρείται το όχημα στη λωρίδα του, ήδη από τα 0 km/h. Όταν η ροή της κυκλοφορία αποκατασταθεί, από τα 60 km/h περίπου, το σύστημα αλλάζει άμεσα σε Lane Keeping Assist System.
  • Το αναβαθμισμένο σύστημα Adaptive Cruise Control που κρατά σταθερή την ταχύτητα ή την αυξομειώνει αυτόματα όταν εντοπίζει οχήματα που κινούνται ήδη εμπρός ή μπαίνουν στην πορεία του Civic.
  • Στάνταρ 11 αερόσακοι. Ανάμεσά τους οι αερόσακοι γονάτων και για τα δύο εμπρός καθίσματα, οι πλευρικοί αερόσακοι για τα πίσω καθίσματα και ο εμπρός κεντρικός αερόσακος που εμποδίζει τον οδηγό να πέσει πάνω στο συνοδηγό σε μία πλευρική σύγκρουση.

Honda Civic e:HEV: Στάνταρ εξοπλισμός

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  • Αερόσακοι: 11 (Μετωπικοί εμπρός, πλευρικοί εμπρός & πίσω, γονάτων οδηγού-συνοδηγού, οροφής εμπρός & πίσω)
  • ESP
  • Blind Spot Information με Cross Traffic Monitor
  • Collision Mitigation Braking System
  • Collision Mitigation Throttle Control
  • eCall (Ευρώπη)
  • Forward Collision Warning
  • Ρυθμιζόμενος περιοριστής ταχύτητας
  • Intelligent Speed limiter
  • Σημεία ISO Fix / I-SIZE
  • Lane Keeping Assist System
  • Low Speed Brake System
  • Low Speed Following
  • Αναδυόμενο καπό
  • Road Departure Mitigation
  • Traffic Jam Assist
  • Traffic Sign Recognition System
  • Εμπρός Προσκέφαλα με Σύστημα Προστασίας από Τράνταγμα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

  • Immobiliser System
  • Απομακρυσμένο Κεντρικό Κλείδωμα με 2 Key Fobs
  • Σύστημα Συναγερμού
  • Επιλέξιμο Ξεκλείδωμα Πόρτας
  • Smart Entry & Start
  • Αισθητήρας Κλίσης
  • Κάλυμμα Χώρου Αποσκευών

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

  • Agile Handle Assist (AHA)
  • ECON Mode
  • Electric Power Steering – Motion Adaptive (MA-EPS)
  • Electric Power Steering – Variable Gear Ratio
  • Multi Info Display 7” (Elegance & Sport), 10,2” (Advance)
  • Ισχυόμετρο
  • Αναγεννητικό φρενάρισμα/Επιβράδυνση [Έλεγχος Επιπέδου Ανάκτησης Ενέργειας (μέσω Paddle)]

ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΕΣ

  • Διζωνικός αυτόματος κλιματισμός
  • Adaptive Cruise Control
  • Κάθισμα οδηγού με ηλεκτρική οσφυϊκή υποστήριξη
  • Θερμαινόμενα Καθίσματα εμπρός
  • Αισθητήρες παρκαρίσματος (Εμπρός 4: Πίσω 4)
  • Διαιρούμενο πίσω κάθισμα 60/40
  • Κάμερα Οπισθοπορείας

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  • Bluetooth Hands Free Telephone (HFT)
  • Honda CONNECT με Navigation (9″ οθόνη αφής, AM/ FM/DAB, Apple Carplay & Android Auto, live πληροφορίες κυκλοφορίας)
  • 8 ηχεία
  • Χειριστήρια Ελέγχου Ηχοσυστήματος στο Τιμόνι
  • Θύρες USB (2 εμπρός & 2 πίσω)
  • Ασύρματο Apple Carplay
  • Ασύρματη Φόρτιση κινητού (Sport & Advance)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Αυτόματοι Προβολείς
  • Προβολείς LED
  • Headlight Auto On/Off Timer (Coming Home/Leaving Home Function)
  • High Beam Support System (HSS)
  • Ζάντες Αλουμινίου 17” (Elegance), 18” (Sport & Advance)

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...