Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ford Pro Electric SuperVan: Το van με τους 2.000 ίππους που κάνει το 0-100 km/h σε λιγότερο από 2’’

Η Ford δίνει συνέχεια στη θρυλική σειρά των Supervan με ηλεκτρικό τρόπο. Το εντυπωσιακό Ford Pro Electric SuperVan αποκαλύπτεται στο Goodwood Festival of Speed 2022, στο Ην. Βασίλειο και αξιοποιεί τις δυνατότητες της αμιγούς ηλεκτροκίνησης και της βελτιωμένης συνδεσιμότητας, προκειμένου να επιτύχει την υψηλότερη απόδοση από οποιοδήποτε βαν μοντέλο στην ιστορία της Ford.

Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, μια υγρόψυκτη μπαταρία 50 kWh και ένα ειδικά διαμορφωμένο σύστημα ελέγχου συνεισφέρουν ώστε το Ford Pro Electric SuperVan να παράγει ισχύ περίπου 2.000 PS, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h κάτω από 2 δευτερόλεπτα!

Το ειδικά κατασκευασμένο πλαίσιο για οδήγηση σε πίστα περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα από το πρόσφατα αποκαλυφθέν E-Transit Custom, την πρώτη πλήρως ηλεκτρική έκδοση του πιο δημοφιλούς βαν της Ευρώπης.

Το Electric SuperVan διαθέτει επίσης προηγμένη συνδεσιμότητα μέσω του Ford SYNC, επιλέξιμα drive modes και τεχνολογίες αναγεννητικής πέδησης, παρόμοιες με εκείνες που συναντά κανείς στα ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής της Ford.

Το πλήρως ηλεκτρικό όχημα επίδειξης εξελίχθηκε εν κρυπτώ από την Ford Performance και τους ειδικούς στους αγώνες και τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα ράλι, ανθρώπους της STARD στην Αυστρία, ενώ ο εξωτερικός σχεδιασμός του ήταν ευθύνη της ομάδας της Ford Design στην Κολωνία της Γερμανίας.

Το πρώτο SuperVan της Ford αποκαλύφθηκε το 1971, διαθέτοντας έναν κινητήρα εγκατεστημένο στο κέντρο του αμαξώματος που προέρχονταν από το αγωνιστικό Ford GT40 το οποίο κέρδισε στο Le Mans. Και έτσι δημιουργήθηκε το Transit Mk. 1, το οποίο δεν έμοιαζε με κανένα άλλο.

Αυτή η συνταγή συνεχίστηκε και με το SuperVan 2, στο οποίο μια μοναδική έκδοση από υαλοβάμβακα του αμαξώματος του Transit Mk. 2 «έντυσε» το μονοκόκ πλαίσιό του, καθώς και τον V8 κινητήρα των 590 PS της Cosworth που χρησιμοποιούσε το αγωνιστικό C100 της Ford. Αυτό το όχημα αναγεννήθηκε αργότερα ως SuperVan 3, ακολουθώντας τα πρότυπα του ανανεωμένου Transit Mk. 3. Την κίνηση προσέφερε ο κινητήρας Cosworth HB των 650 PS τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα μονοθέσια της Formula 1 της εποχής εκείνης.

Το Ford Pro Electric SuperVan αποκαλύπτεται στο Goodwood Festival of Speed, με τον πολυπρωταθλητή οδηγό αγώνων και κάτοχο πολλών ρεκόρ με ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, Ρομέν Ντιμάς, να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του.

Το παλμαρέ του Ντιμάς στους αγώνες ηλεκτρικών οχημάτων είναι απαράμιλλο: ρεκόρ στις αναβάσεις Goodwood και Pikes Peak αλλά και ρεκόρ γύρου με ηλεκτρικό όχημα στο Nordschleife, όπου κέρδισε τέσσερις φορές τον αγώνα αντοχής Nürburgring 24 Hours. Στα τεράστια αγωνιστικά επιτεύγματα του Ντιμάς περιλαμβάνονται επίσης το ρεκόρ απόλυτης απόστασης στις 24 ώρες του Le Mans, η κατάκτηση ενός τίτλου στο FIA World Endurance Championship, καθώς και μια νίκη κατηγορίας στο Rallye Monte Carlo.

Στα ενδότερα του Ford Pro Electric SuperVan

Το Ford Pro Electric SuperVan είναι ένα one-off όχημα επίδειξης, που έδωσε στην Ford Design την ελευθερία να δημιουργήσει ένα όχημα με «άγρια» εμφάνιση. Οι παράξενοι θόλοι των τροχών, το μυώδες στυλ του αμαξώματος και οι μοναδικοί χρωματισμοί του συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας ακραίας έκφρασης που έχει ως σημείο αναφοράς το Transit.

Εντυπωσιακά στοιχεία είναι επίσης το εμπρός splitter, οι πλαϊνές ποδιές και ο πίσω διαχύτης που παραπέμπουν σε αγωνιστικές κατασκευές. Την ίδια στιγμή, τα χαρακτηριστικά αεροδυναμικά κοψίματα και η επιθετική πτέρυγα «ρέουν» με κατεύθυνση το πίσω φτερό με στόχο να αναπτυχθεί κατά την κίνηση του οχήματος η απαραίτητη κάθετη δύναμη για περισσότερη στην πίστα.

Οι αγωνιστικές επιρροές δεν περιορίζονται στην εμφάνιση αλλά επεκτείνονται και «πίσω» από αυτή. Η ανάρτηση με τα ανισομεγέθη σε κάθε γωνία του αμαξώματος διπλά ψαλίδια, τα εμπρός και πίσω υποπλαίσια και τα φρένα προσφέρουν αγωνιστικών προδιαγραφών επιβράδυνση και κατευθυντικότητα που συνάδουν με τις ικανότητες του αυτοκινήτου στην ευθεία.

Το κατασκευασμένο βάσει αγωνιστικών προδιαγραφών όχημα συνδυάζει το πάτωμα του E-Transit Custom με ένα ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτυώματος και πάνελ αμαξώματος χαμηλού βάρους από συνθετικά υλικά. Από τη μεριά του, το πλήρως ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης πρόσφερε στην ομάδα εξέλιξης άφθονη ελευθερία με δεδομένους τους λιγότερους περιορισμούς όσον αφορά την ψύξη σε σχέση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν συνδυαστικά περίπου 2.000 PS μεταφέροντας την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Με επιτάχυνση 0 -100 km/h κάτω από 2 δευτερόλεπτα, πρόκειται για το πιο γρήγορο SuperVan στην ιστορία – αλλά και το πιο καθαρό.

Μια ειδικά εξελιγμένη υγρόψυκτη μπαταρία με χωρητικότητα 50 kWh είναι τοποθετημένη με γνώμονα τη βέλτιστη κατανομή της μάζας και το χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως σε περίπου 45 λεπτά χρησιμοποιώντας έναν τυπικό ταχυφορτιστή ηλεκτρικού οχήματος. Ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη φόρτιση και τη μπαταρία μέσω της οθόνης αφής που βρίσκεται στην καμπίνα.

Όπως κάθε βαν, το Electric SuperVan διαθέτει ένα χώρο φόρτωσης, πίσω ακριβώς από τον οδηγό. Για την περίσταση, μια πλευρική πόρτα διευκολύνει τη φόρτωση και την εκφόρτωση αντικειμένων, με τη Ford να εξελίσσει μάλιστα ένα ασφαλές ηλεκτρομαγνητικό σύστημα για το άνοιγμα και κλείσιμό της, το οποίο ελέγχεται μέσω της οθόνης SYNC.

Μια σουίτα ενσωματωμένων καμερών μπορεί να προσφέρει στο κοινό σε όλο τον κόσμο πλάνα από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης του SuperVan. Την ίδια στιγμή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Ford E-Transit, ο οδηγός μπορεί να δει στην οθόνη που βρίσκεται στην καμπίνα εικόνες από τον περιβάλλοντα χώρο και εναλλάσσοντας τες να καταφέρει να τοποθετήσει το όχημα στη θέση που επιθυμεί.

Το εσωτερικό του Ford Pro Electric SuperVan περιλαμβάνει ένα πλήρες roll cage και αγωνιστικά καθίσματα σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας της FIA, καθώς και μια μεγάλη οθόνη αφής SYNC που προέρχεται από τα οχήματα παραγωγής της Ford – όπως η Ford Mustang Mach-E 6 – που ελέγχει τα προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας και πληροφοριών.

Η οθόνη αφής επιτρέπει επίσης τον έλεγχο των επιλέξιμων drive modes που προσαρμόζουν τον τρόπο που αποδίδεται η ροπή, την αναγεννητική πέδηση και την απόκριση ελέγχου για να ταιριάζουν σε διαφορετικά σενάρια οδήγησης:

  • Road – για τις σπάνιες περιπτώσεις «νορμάλ» οδήγησης.
  • Track – για ισορροπημένη απόδοση στην πίστα με σλικ ελαστικά.
  • Drag – για μέγιστη επιτάχυνση στην ευθεία με χρήση radial ελαστικών.
  • Drift – για θεαματικά drifts, ασκήσεις ευελιξίας και κίνηση στο χιόνι.
  • Rally – για βέλτιστη απόδοση σε ασφάλτινες και χωμάτινες ειδικές διαδρομές σε αγώνες ράλι με ειδικά ελαστικά.

Περαιτέρω βελτιστοποίηση στην απόδοση εξασφαλίζεται μέσα από ένα πακέτο ηλεκτρονικών που περιλαμβάνει σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, launch control, περιοριστή ταχύτητας για την κίνηση του οχήματος στα pit και σύστημα αναγεννητικής πέδησης τριών σταδίων για ανάκτηση και «επιστροφή» ενέργειας στην μπαταρία – παρόμοια με τη λειτουργία L Mode στο E-Transit.

Σε χαμηλές ταχύτητες κίνησης, η λειτουργία ECO διατηρεί τους κινητήρες στο βέλτιστο εύρος αποδοτικότητας, αυξάνοντας στο μέγιστο την πέδηση μέσω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας. Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα διακόπτη τη μετάδοση κίνησης στον πίσω άξονα. Για μέγιστη ταχύτητα, ένα κουμπί E Boost δίνει μια προσωρινή ώθηση ισχύος και ροπής.

Το πρόγραμμα Tyre Cleaning προσφέρει άφθονο θέαμα, φρενάροντας πλήρως τον έναν άξονα ενόσω προσφέρει ολίσθηση για τους εναπομείναντες δύο τροχούς. Το αποτέλεσμα είναι τα εντυπωσιακά burnout του εμπρός ή του πίσω άξονα που βοηθούν στον καθαρισμό και τη θέρμανση των ελαστικών πριν από την εκκίνηση σε μια ανάβαση ή σε πίστα.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με ένα σύγχρονο αγωνιστικό αυτοκίνητο – καθώς και με τα ακούραστα βαν μοντέλα της Ford – το Electric SuperVan μπορεί να αποστείλει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με στόχο την απομακρυσμένη διαχείριση του οχήματος. Ομοίως, οι μηχανικοί της Ford Performance μπορούν να παρακολουθούν το Electric SuperVan μέσω ενός αποκλειστικού λογισμικού διαχείρισης – κάτι που μεταφράζει τα ζωντανά δεδομένα σε πολύτιμες πληροφορίες για την ταχύτητα, τους χρόνους γύρων πίστας και τα επιμέρους συστήματα του οχήματος.

Πέρα από την επίδειξη των προηγμένων τεχνολογιών ηλεκτρικού οχήματος και συνδεσιμότητας της Ford, το Electric SuperVan είναι επίσης ένα επιστημονικό πείραμα. Τα απαιτητικά σενάρια οδήγησης του SuperVan και η δίχως περιορισμούς σχεδιαστική του φιλοσοφία επιτρέπουν στη Ford να ξεπεράσει τα όρια της μηχανικής και της συνδεσιμότητας ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να βελτιώσει τα μελλοντικά αγωνιστικά της αυτοκίνητα, καθώς και τα οχήματα δρόμου, το λογισμικό και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Ελευσίνα επισκέφθηκε για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου. Πριν από ενάμιση μήνα ο πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας είχε επισκεφθεί τις...

LIFESTYLE

Όπως πρώτο σας αποκάλυψε το μεσημέρι της Δευτέρας 288/11 το Youweekly.gr, με αποκλειστικό ρεπορτάζ του, η Κατερίνα Καινούργιου τον τελευταίο καιρό έχει βρει τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Το 1981 σε ένα διάστημα δέκα ημερών, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τρεις σεισμοί πάνω από 6 ρίχτερ συντάραξαν τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο χορό των Ρίχτερ βρίσκεται από νωρίς το πρωί τόσο η Εύβοια, όσο και η Αττική, μετά τα 4,8 Ρίχτερ νοτιανατολικά των Ζαράκων. Η...