Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χρήσιμα ή επικίνδυνα; Τι συμβαίνει με τα εντυπωσιακά ανθρωποειδή ρομπότ που ολοένα και εξαφανίζονται

Μια σειρά από ερωτήματα και συζητήσεις για το μέλλον της παραγωγής και διάθεσης ανθρωποειδών ρομπότ, έφερε στη ρομποτική κοινότητα η διακοπή παραγωγής του δημοφιλούς Pepper.

Τελικά είναι πραγματικά χρήσιμα ή μπορούν να αποδειχθούν έως και επικίνδυνα; Τι συμβαίνει με τα ανθρωποειδή ρομπότ που ολοένα και εξαφανίζονται;

Ο Pepper, το πρώτο ρομπότ στον κόσμο τέτοιου είδους που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2014, πολύ δημοφιλές ανά τον κόσμο, ήταν προγραμματισμένο να εκτελεί καθήκοντα όπως η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, ωστόσο η χρήση του εξαντλήθηκε τελικά σε πιο ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, είχε χρησιμοποιηθεί έως και μαζορέτα σε αγώνες.

Ωστόσο, το ίδιο ρομπότ είχε αξιοποιηθεί ακόμη και σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για να «υπαγορεύσει» στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό λέγεται ότι «ενόχλησε», αφού ήταν προγραμματισμένο στο να υπαγορεύει απλώς και όχι στο να απαντά σε ερωτήσεις – κάτι που άνοιξε τη συζήτηση για το έως που φτάνει η χρησιμότητά του, αλλά και για το κατά πόσο μπορεί να δημουργήσει προβλήματα.

Η Ιαπωνική εταιρεία παραγωγής του επιβεβαίωσε στο BBC ότι «σταμάτησε» την παραγωγή, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η SoftBank απολύει το μισό προσωπικό της στο τμήμα ρομποτικής, σημειώνοντας ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή όποτε αυτό χρειαστεί.

«Είναι ένα πολύ κοινωνικό ρομπότ, μπορεί να μιλήσει, μπορεί να χορέψει, μπορεί να κάνει συγκεκριμένα κόλπα. Η χρήση αυτού του ρομπότ είναι αρκετά περιορισμένη – εκτός από το χορό και την εντυπωσιακή εμφάνιση, τι μπορεί πραγματικά να κάνει;» αναρωτιέται σε δηλώσεις της η Kerstin Dautenhahn, καθηγήτρια ευφυούς ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo (Καναδάς).

Πάντως αναφορικά με το ερώτημα αν μπορούν τελικά να φτιαχτούν ρομπότ – «μπάτλερ» που θα υπηρετούν τον άνθρωπο, η ίδια σημειώνει ότι οι ειδικοί εργάζονται γύρω από το να δημιουργούν κοινωνικά ρομπότ που μπορούν να κάνουν μια σειρά χρήσιμων εργασιών, ωστόσο «αυτό είναι πραγματικά πολύ, πολύ δύσκολο».

Πάντως, όπως επισημαίνον οι ειδικοί, πολλά χρήσιμα πράγματα ήδη γίνονται από μηχανήματα, απλώς δεν ονομαζονται «ρομπότ».

Για παράδειγμα, ένα «έξυπνο» ηχείο μπορεί να υπαγορεύσει ειδήσεις, ενώ μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας, πληντυρίων και χλοοκοπτικών λειτουργούν επίσης αυτόματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...