Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σταση αναμονής» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ η προσοχή των επενδυτών

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (12/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τρά-πεζας την Πέμπτη.

Το ευρώ βρίσκεται σε καθοδική πορεία έναντι του δολαρίου για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, έχο-ντας απολέσει πάνω από 5% της αξίας του από τα μέσα Ιουλίου. Η ελκυστικότητα του δολαρίου αποδίδεται στις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατη-ρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, για τρίτη συνε-χόμενη συνεδρίαση, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες σε εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστρα-λία. Επιπλέον, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες εν μέσω συντήρησης σε βασικές εγκαταστάσεις.

«Οι πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας φέτος οδήγησαν σε ασθενέ-στερη δυναμική ανάπτυξης από ό,τι είχαμε προβλέψει την άνοιξη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονο-μίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στις ενδιάμεσες προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τον πληθωρισμό των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το ΑΕΠ της ευρω-ζώνης θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 1,3% το 2024, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 1,1% και 1,6% αντίστοιχα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος, προβλέπει η Κομισιόν, έναντι πρόβλεψης, τον Μάιο, για ανάπτυξη 0,2%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και εκτιμάται στο 5,6% φέτος, λίγο χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, και στο 2,9% το 2024.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,42%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,23%, στη Μαδρίτη ο κύριος δεί-κτης κινείται υψηλότερα κατά 0,23%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,12%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 0,44%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 105 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1246,88 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,30%.

Ομόλογα

Μικρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 bps στο 4,38%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,68% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 4,01%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακά κέρδη κατά 0,64%, στα 88,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ανεπαίσθητη πτώση 0,58%, βρίσκεται στα $91,30.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λί-ρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0714 δολ./ευρώ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου καταγράφουν κέρδη έως και 3,2% αυτή την ώρα, στα 35,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kumho έχει ισχυρή φήμη και φανατικούς φίλους, οδηγούς κάθε είδους και στυλ. Σε σύγκριση με άλλες μάρκες, τα ελαστικά Kumho ξεχωρίζουν για την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με επένδυση 362 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την υλοποίηση παρεμβάσεων μόνωσης και αερισμού και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτίριο μπορεί να μετατραπεί...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αγωνιστική δράση στο EURO 2024 συνεχίζεται την Κυριακή (16/6) με τρία ακόμη σπουδαία παιχνίδια για τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου μπαίνουν στη…...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η εμπλοκή της BYD στον κόσμο του αθλητισμού είναι καλά εδραιωμένη. Η εταιρεία ήταν ο Επίσημος Συνεργάτης Αυτοκινήτων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης Γυναικών της...