Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για τις «αυθαίρετες συλλήψεις» στο Ελ Σαλβαδόρ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε τις «σοβαρές ανησυχίες» του για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ελ Σαλβαδόρ, στηλιτεύοντας ιδίως τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

«Έχει πλέον συμπληρωθεί ένας χρόνος που τελεί σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαλβαδόρ, ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου οι αρχές έλαβαν μέτρα τα οποία εγείρουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Μάρτα Ουρτάδο, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Κατανοούμε τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η βία των συμμοριών και το καθήκον του κράτους να εγγυάται την ασφάλεια. Ωστόσο, είναι επίσης καθήκον του κράτους να το κάνει σεβόμενο το διεθνές δίκαιο ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνέχισε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Αφότου κηρύχθηκε την 27η Μαρτίου 2022 κατάσταση εξαίρεσης, έπειτα από κύμα 87 δολοφονιών σε λίγες ημέρες, πάνω από 65.000 φερόμενοι ως κακοποιοί έχουν συλληφθεί χωρίς ένταλμα· προστέθηκαν στους 16.000 «μαρέρος» που βρίσκονταν ήδη πίσω από τα σίδερα.

«Ορισμένες από αυτές τις μαζικές συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, μοιάζουν να έγιναν αυθαίρετα, να βασίστηκαν σε ατεκμηρίωτες έρευνες, στο προφίλ (υπόπτων) που φτιάχτηκε χοντρικά, με βάση την εμφάνιση ή το κοινωνικό υπόβαθρο των ανθρώπων που τέθηκαν υπό κράτηση», σημείωσε η κυρία Ουρτάδο.

«Ζητάμε από τις σαλβαδοριανές αρχές να φροντίσουν πως δεν συλλαμβάνονται άνθρωποι χωρίς επαρκή νομική αιτιολόγηση και πως οι άνθρωποι που τελούν υπό κράτηση θα έχουν όλες τις θεμελιώδεις εγγυήσεις που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», επέμεινε.

Έπειτα από τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, η κυβέρνηση εγκαινίασε στις αρχές του Φεβρουαρίου γιγαντιαία φυλακή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στα όρια της πόλης Τεκολούκα, όπου θα μεταχθούν 40.000 φερόμενα μέλη των «μάρας», των συμμοριών.

Η κυρία Ουρτάδο τόνισε πως «οι συνθήκες στους χώρους κράτησης, όπου συχνά υπάρχει υπερπληθυσμός, είναι πολύ ανησυχητικές», συμπληρώνοντας πως ο ΟΗΕ έχει λάβει καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις δικαιωμάτων όσων στερούνται την ελευθερία τους, ιδίως για παρατεταμένους εγκλεισμούς σε απομόνωση, για παντελή έλλειψη ιατρικής φροντίδας και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι διαπιστώθηκε πως 90 άνθρωποι πέθαναν υπό κράτηση αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προσθέτοντας πως «δεν διαθέτουμε παρά ελάχιστες πληροφορίες για τις έρευνες σχετικά με τους θανάτους αυτούς».

Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της εθνικής αρχής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα κέντρα κράτησης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...