01/12/2021

Εκθεση «People’s Vaccine Alliance»: 65.000 δολάρια το λεπτό κερδίζουν από τα εμβόλια οι φαρμακευτικές εταιρίες

Εκτινάχθηκαν τα κέρδη των εταιριών Pfizer, BioNTech και Moderna που ανέπτυξαν εμβόλια τεχνολογίας mRNA κατά του κορονοϊού, εν μέσω των εκτιμήσεων ότι ο κορονοϊός θα αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση της κοινοπραξίας «People’s Vaccine Alliance», που προωθεί την ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο, οι τρεις εταιρίες καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της Covid-19.

Oπως καταγγέλλει, τα αστρονομικά ποσά συγκεντρώθηκαν επειδή οι εταιρίες λειτουργούν με βάση το κέρδος, πουλώντας την πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες εις βάρος των αναπτυσσόμενων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της -που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία των εταιριών- η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη, προ φόρων, 34 δισεκατομμύρια δολάρια, περί τα 65.000 δολάρια το λεπτό.

Αρση πατεντών

Από την άλλη, η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους και όπως ανακοίνωσαν είναι μια πολιτική που θα συνεχίσουν το 2022. Η «People’s Vaccine Alliance», η οποία διαθέτει 80 μέλη, ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS, καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Pfizer ανακοίνωσε χθες μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της Covid-19 να παραχθεί και να πωληθεί φθηνά σε 95 φτωχότερες χώρες. Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Medicines Patent Pool -υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ- δίνει άδεια για παραγωγή του αντι-ιικού χαπιού στην ομάδα ευρεσιτεχνιών φαρμάκων με έδρα τη Γενεύη, η οποία θα επιτρέψει σε εταιρίες γενόσημων φαρμάκων να παράγουν το χάπι για χρήση σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου διαμένει το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.