Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Επικεφαλής ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει όταν το αποφασίσει ο κόσμος

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα λάβει τέλος «όταν ο κόσμος θα επιλέξει να την τερματίσει», δήλωσε επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντάνομ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να καταπολεμηθεί η πανδημία ενώ έκανε έκκληση και για δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.

«Η πανδημία θα λάβει τέλος όταν ο κόσμος θα επιλέξει να την τερματίσει, είναι στα χέρια μας, έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Βερολίνο.

Αλλά στηλίτευσε πως μέχρι στιγμής «ο κόσμος δεν έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά σωστά», υπογραμμίζοντας πως με «σχεδόν 50.000 θανάτους την εβδομάδα» εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως, «η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της «Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία», ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες και πολιτικοί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Ο ΠΟΥ είχε θέσει στόχο το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας να έχει εμβολιαστεί για την COVID-19 ως τα τέλη της χρονιάς και το 70% μέχρι τα μέσα του 2022. Ο Δρ. Τέντρος στηλιτεύει συχνά τη μονοπώληση των εμβολίων από τις πλούσιες χώρες.

«Ο στόχος είναι εφικτός, αλλά μόνο εάν οι χώρες και οι εταιρείες που ελέγχουν τον εφοδιασμό μεταφράσουν τα λόγια τους σε πράξεις», είπε.

«Οι χώρες οι οποίες έχουν ήδη φθάσει τον στόχο του 40%, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών της G20, θα όφειλαν να παραχωρήσουν τη θέση τους ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων» στον διεθνή μηχανισμό COVAX και στο Αφρικανικό Ταμείο για την Αγορά Εμβολίων (AVAT), που ίδρυσε η Αφρικανική Ένωση, ήταν η έκκληση του Δρ. Τέντρος.

Ως προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19, πρέπει να «μοιραστούν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία» και να «δώσουν άδειες» για την διεύρυνση της παραγωγής των σκευασμάτων τους, προχωρώντας «στην αποποίηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως «ο θρίαμβος των εμβολίων» –τα οποία αναπτύχθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ– «εκμηδενίζεται» από την τραγωδία της άνισης κατανομής.

«Ο εθνικισμός και η αποθησαύριση των εμβολίων μας θέτουν όλους σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...