Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Θερίζει» στους ανεμβολίαστους νέους – Η μάχη στις ΜΕΘ συνεχίζεται…

Επιπλέον δύο νέοι προστέθηκαν σε ένα 24ωρο στον τραγικό απολογισμό ενηλίκων κάτω των 40 ετών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19. Από 115 που ήταν προχθές οι θάνατοι (από την αρχή της πανδημίας) στις ηλικίες 18-39 ετών ανήλθαν χθες σε 117. Μέσα σε ένα μήνα τη «μάχη» με τον ιό έχουν χάσει συνολικά 13 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Πρόκειται για ανεμβολίαστους ανθρώπους, ο θάνατος των οποίων υπενθυμίζει την αξία του εμβολιασμού τη στιγμή που η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ημέρα που παραδοσιακά τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι πολλά, οι νέες μολύνσεις… εκτοξεύτηκαν σε 3.164.

Παράλληλα με τα χιλιάδες νέα κρούσματα, χθες καταγράφηκαν και 43 θάνατοι. Ανάμεσα σε αυτούς, ένας νέος πυροσβέστης 32 ετών από τα Καλάβρυτα, καθώς και μία 34χρονη από τα Τρίκαλα, που παρουσίασε πολύ σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19 και οι γιατροί δεν την πρόλαβαν. Και οι δύο νέοι ήταν ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακά πολιτών, ακόμη και εάν δεν έχουν προβλήματα υγείας, κρίνεται επιτακτικός. Μάλιστα, απαραίτητη είναι η θωράκιση και των ανηλίκων

-για τις ηλικίες που έχουν λάβει το «πράσινο φως»-, καθώς, όπως επεσήμανε στη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αποτελούν «ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων.

Μελέτη

Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενη μελέτη στη Μασαχουσέτη, μετά από μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος, δόθηκαν πολύτιμα στοιχεία: «Ο ιός που βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και στους εφήβους είναι ζωντανός ιός. Δεν είναι, δηλαδή, τμήματα του ιού τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν, να μεταδώσουν τη λοίμωξη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως και το ότι το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι ανεξάρτητο της ηλικίας των παιδιών, είναι ανεξάρτητο της φάσης της λοίμωξής τους, δηλαδή, αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά», τόνισε συγκεκριμένα η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, πλήρως εμβολιασμένο είναι στην Ελλάδα το 60% του γενικού πληθυσμού και το 69,4% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 64,2% για τον γενικό πληθυσμό και 73,9% για τον ενήλικο.

Η ενίσχυση του τείχους ανοσίας γίνεται ακόμη πιο αναγκαία, καθώς οι πανδημικοί δείκτες δείχνουν να αυξάνονται. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.164 νέα περιστατικά κορονοϊού, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 4,18%.

Οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των διασωληνωμένων «έπεσε» στους 347, ωστόσο χθες σημειώθηκε σημαντικός αριθμός θανάτων (43). Υπό αυτά τα δεδομένα, ακούγονται σενάρια για πιθανή αυστηροποίηση κάποιων μέτρων, αν και πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι σε σχέση με τα μέτρα σε επιβαρυμένες και μη περιοχές η χώρα δεν θα «χωριστεί» και θα συνεχίσουν να ισχύουν παντού τα ίδια. Αναμένεται, ωστόσο, η επεξεργασία του συνόλου των μέτρων ώστε αυτά να απλοποιηθούν και να ομαδοποιηθούν με αποτέλεσμα να γίνουν πιο κατανοητά στους πολίτες. «Εχει γίνει μια προσπάθεια να απλοποιηθούν τα μέτρα, δηλαδή κατά βάση οι αμιγώς χώροι για εμβολιασμένους να είναι σχεδόν στο εύρος της κανονικότητας και όλοι οι άλλοι χώροι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά για να μην υπάρχει αυτό που συνέβαινε και να μην ξέρουμε τι ισχύει στο κομμωτήριο και τι στο σούπερ μάρκετ», σημείωσε χαρακτηριστικά (Mega) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στο μεταξύ, σε αναμονή για την έγκριση από άλλους φορείς, μετά τη FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων), είναι η δεύτερη δόση για το εμβόλιο Johnson and Johnson. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, η αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα άλλα εμβόλια (περί το 70%), που, όμως, αυξάνεται και φτάνει το 90% μετά από χορήγηση δεύτερης δόσης. Νεότερα για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένονται και ως προς την πιθανότητα χρησιμοποίησης ετερόλογων σχημάτων εμβολιασμού, δηλαδή η δεύτερη δόση να γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...