25/10/2021

Ολλανδία: Επιστήμονες αναπτύσσουν ανώδυνες ενέσεις χωρίς βελόνα

Ερευνητές στην Ολλανδία αναπτύσσουν τεχνολογία λέιζερ για να επιτρέψουν «σχεδόν ανώδυνες» ενέσεις χωρίς βελόνες, ελπίζοντας να δώσουν μια λύση στη φοβία πολύ κόσμου, όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Το «Bubble Gun» χρησιμοποιεί λέιζερ για να σπρώξει μικροσκοπικά σταγονίδια στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, δήλωσε ο David Fernandez Rivas, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Twente και ερευνητικός συνεργάτης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Ο Rivas είχε την ιδέα για την καινοτόμο αυτή εφεύρεση.

Η διαδικασία είναι ταχύτερη από ένα τσίμπημα κουνουπιού και «δεν πρέπει να προκαλεί πόνο» επειδή οι νευρικές απολήξεις στο δέρμα δεν αγγίζονται, είπε ο Rivas.

«Μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, το ποτήρι που περιέχει το υγρό θερμαίνεται με λέιζερ και δημιουργεί μια φυσαλίδα στο υγρό, ωθώντας το προς τα έξω με ταχύτητα τουλάχιστον 100 χλμ/ώρα», είπε ο επιστήμονας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο εργαστήριό του.

«Αυτό μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στο δέρμα χωρίς βλάβη. Δεν βλέπουμε καμία πληγή ή σημείο εισόδου, εκεί που γίνονται οι ενέσεις».

Ο Rivas αναμένει ότι η εφεύρεση όχι μόνο θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν, αλλά θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από βρώμικες βελόνες και θα μειώσει τα ιατρικά απόβλητα.

Οι δοκιμές σε δείγματα ιστών πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Η αίτηση χρηματοδότησης για την έναρξη δοκιμών σε  εθελοντές αναμένεται να υποβληθεί αυτόν τον μήνα, είπε ο Rivas. Μια νεοσύστατη εταιρεία θα συνεργαστεί με τη φαρμακοβιομηχανία, για τη δοκιμή και την εμπορία της τεχνολογίας «Bubble Gun».

ΠΗΓΗ: New York Post