Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Εκλεισε και τρίτο τμήμα σχολείου λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Στο χωριό Μούλκι του δήμου Σικυωνίων, στην Κορινθία, έκλεισε το τρίτο τμήμα σχολείου, πανελλαδικά, λόγω κρουσμάτων κορoνοϊού σε μαθητές.

Πρόκειται για το τμήμα ΣΤ’2, που θα παραμείνει σε αναστολή από σήμερα, 24/09, έως τις 3 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα τμήματα σχολείου που μπήκαν σε αναστολή λόγω κορoνοϊού ήταν στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών.

Κορονοϊός: Κρούσματα στα σχολεία: Ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί – Υπάρχει ή δεν υπάρχει αύξηση

Σταθερά σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά σε παιδιά, με την επίπτωση στους ανήλικους να μεγαλώνει και οι ηλικίες 0-17 ετών να αντιπροσωπεύουν πλέον το 13% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ πριν ένα μήνα αντιπροσώπευαν το 11,7%.

Ορισμένες προβλέψεις ειδικών δείχνουν ραγδαία αύξηση των περιστατικών κορονοϊού το επόμενο διάστημα, ωστόσο προς το παρόν το αποτύπωμα της λειτουργίας των σχολείων θεωρείται το αναμενόμενο.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την Covid-19 την ακριβή κατάσταση στα σχολεία και γιατί τα νούμερα προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των μολύνσεων στα παιδιά. Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 20 ετών, γιατί έτσι τα χωρίζει ο ΕΟΔΥ, αυξήθηκε κατά μόλις 16%. Απολύτως αναμενόμενη αύξηση που οφείλεται στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία”, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών και σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5 των ενεργών νοσηλειών.

“Αναφέρομαι ειδικότερα στα κρούσματα που βλέπουμε στα παιδιά σχολικής ηλικίας γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι 1 στα 3 ή 1 στα 4 παιδιά νοσεί από κορονοϊό. Αυτό δεν είναι έτσι. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση, όπως ήδη ανέφερα”, ξεκαθάρισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα του ΕΟΔΥ, τους καλοκαιρινούς μήνες τα περιστατικά στα παιδιά ήταν περισσότερα σε σχέση με τώρα. Πιο αναλυτικά, τον Ιούλιο 2021 ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν 4324 κατά μέσο όρο. Τον Αύγουστο 2021, ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ήταν 4738 κατά μέσο όρο. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν χαμηλότερος. Συγκεκριμένα, μεταξύ 13/9 και 19/9 καταγράφηκαν 3559 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών. Σημειώνεται ότι Ιούλιος και Αύγουστος είναι μήνες κατά τους οποίους τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω διακοπών. Επίσης δεν γίνονταν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, όπως συμβαίνει σήμερα. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων παιδιών σημειώθηκε την εβδομάδα του 15Αύγουστου, όπου καταγράφηκαν 5371 κρούσματα συνολικά.

Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο μαθητικό πληθυσμό είναι, πάντως, αναμενόμενη και λογική σύμφωνα με τους επιστήμονες πρώτον λόγω των περισσότερων τεστ που δείχνουν ασυμπτωματικούς φορείς του ιού και δεύτερον καθώς τα παιδιά έως 11 ετών δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού ενώ από 12 και πάνω εντάχθηκαν πρόσφατα στην εμβολιαστική διαδικασία συνεπώς προς το παρόν καταγράφουν χαμηλά ποσοστά κάλυψης.

Υπάρχουν, ωστόσο, και εκτιμήσεις για απαισιόδοξα σενάρια σε σχέση με την επίπτωση της Covid-19 στο μαθητικό πληθυσμό. “Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα”, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Από τα χθεσινά 2125 κρούσματα, τα 582 αφορούν στις ηλικίες 0-17 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...