Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στο σύστημα Υγείας ενόψει της μάχης του φθινοπώρου

Η επιδημιολογική έξαρση σε συνδυασμό με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στις υγειονομικές δομές δημιουργεί μια εύθραυστη ισορροπία για το σύστημα Υγείας. Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να σαρώνει, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, ενώ με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έως τις 19 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί έφταναν τους 19.416, ενώ 2.248 ήταν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει μέτρα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσουν οι αναστολές συμβάσεων εργαζομένων σε νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στόχος να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες δυσλειτουργίες σε κρίσιμους τομείς όπως το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Μεταξύ των προτάσεων που φέρεται να εξετάζονται είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων ή κλινικών και οι προσλήψεις – μετακινήσεις προσωπικού.

Κικίλιας: «Έτοιμο για μάχη το ΕΣΥ»
«Το ΕΣΥ είναι έτοιμο να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγεία Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, ενώ υπογράμμισε ότι «τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη».

Κοντοζαμάνης: «Έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες καταστάσεις»

Για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας κρίσιμης κατάστασης το φθινόπωρο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι το σύστημα Υγείας δεν είναι στο «κόκκινο». «Έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες καταστάσεις και είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Όμως, η πίεση είναι πολύ μικρότερη και πολύ πιο ήπια η διαχείριση όταν έχουμε να κάνουμε με εμβολιασμένους. Μετά από 18 μήνες που δίνουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να πει κάποιος δεν ξέρω, δεν μου είπαν, δεν γνώριζα. Δεν υπάρχουν αστερίσκοι, ούτε υπεκφυγές», υπογράμμισε.

Για ενδεχόμενες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ σημείωσε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν «με προσλήψεις, όπως προβλέπει ο νόμος», ενώ σε ερώτηση εάν θα πληρώνονται όσοι δεν εμβολιαστούν, τόνισε: «Όχι. Η διάταξη είναι σαφής».

Σχετικά με τις αναπληρώσεις μη εμβολιασμένων, ανέφερε ότι πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ για το ζήτημα των αναβολών προγραμματισμένων χειρουργείων τόνισε πως «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κανονικά. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα διεξαχθούν, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, θα τα πάρουμε. Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή χειρουργείων, το σχέδιο μας προβλέπει την κανονική λειτουργία όλων των δομών».
Αναφορικά με την επάρκεια εμβολίων για τη χορήγηση της 3ης δόση, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε πως: «Έχουμε διαθεσιμότητα εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και όποιος αποφασίσει να κάνει σήμερα το εμβόλιο μπορεί να το κάνει και αυθημερόν».

Γεωργαντάς: 8.150 υγειονομικοί έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό

Ικανοποιητική αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού διαπιστώνεται μετά τις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 200.000 ραντεβού για εμβολιασμό, μεταξύ των οποίων 8.150 αφορούν υγειονομικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Θοδωρής Σκυφτούλης στην εκπομπή «Στούντιο 4». Ο γνωστός ηθοποιός συνομίλησε με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε νομό της Ελλάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Χίο επισκέφθηκε χθες ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και υποψηφίου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντη Μπελέρη, που κρατείται εδώ και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με μία ξεχωριστή πρωτοβουλία, ο Επίσημος Διανομέας της Citroen, Α. Μακρής Α.Ε., έχει ετοιμάσει μία μοναδική εκδήλωση που απευθύνεται στη νέα γενιά, με στόχο...