21/09/2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Αντιφατικά συμπεράσματα για το εμβόλιο της Pfizer – Από 39% έως 88% η αποτελεσματικότητά του

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα ολοένα και εξαπλώνεται και σε λίγο διάστημα σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού, οι επιστήμονες με συνεχείς έρευνες και δοκιμές εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel νέα δεδομένα από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο μία αντιφατική εικόνα εμφανίζεται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην καταπολέμηση της «ινδικής» μετάλλαξης. Νέα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, το εμβόλιο Pfizer – το εμβόλιο που δόθηκε σε όλους σχεδόν τους Ισραηλινούς – είναι τώρα μόλις 39% αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης, ενώ είναι μόνο 41% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωμάτων Covid. Προηγουμένως, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν πολύ περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ, μια νέα μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο The New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το ίδιο εμβόλιο ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών Covid- περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού που βρέθηκε στα δεδομένα του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές στατιστικές φάνηκαν επίσης να σκιαγραφούν μια εικόνα προστασίας που εξασθενεί καθώς περνούν μήνες μετά τον εμβολιασμό. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο λέγεται ότι έχουν μόλις 16% προστασία έναντι μόλυνσης τώρα, ενώ σε αυτά που εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο, η αποτελεσματικότητα ήταν στο 75%.

Οι δύο έρευνες συμφώνησαν, τουλάχιστον, ότι η λήψη ήταν πολύ αποτελεσματική στην αποφυγή σοβαρής νόσησης, με αποτελεσματικότητα 91,4%. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι επιρρεπή σε μεγάλες ανακρίβειες λόγω μιας σειράς παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με το εάν υπάρχουν ακριβή δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα μόλυνσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τέτοια στατιστικά.