Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Παναγιωτόπουλος: Δύσκολα αποφεύγεται ο ιός – Ανοσία είτε μέσω εμβολίου είτε μέσω νόσησης

Για δύο κρίσιμα σημεία στην έξαρση της πανδημίας και την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι , συμπεραλαμβανομέων των «διστακτικών», μίλησε σήμερα ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ  ο καθηγητής, υπάρχει ένα εν μέρει θετικό σημείο στην παρούσα φάση: «Η καλή πλευρά της υπόθεσης είναι ότι προσβάλλονται από τον ιό νεότερα άτομα που νοσούν ηπιότερα.» Ωστόσο τόνισε ότι αυτό «δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Υπάρχει πιθανότητα, μικρή βέβαια, να νοσήσουν σοβαρά. Κανείς δεν είναι άτρωτος.»

Το κρίσιμο στην όλη υπόθεση όπως δήλωσε είναι «να μην μεταφερθεί το κύμα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν άμεσα όσοι είναι 50 ετών και άνω. «Τώρα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια.»

Αναφορικά με τους «δύσπιστους» ως προς τον εμβολιασμό είπε τα εξής: «Δεν είναι ασυνείδητοι, είναι ένας λάθος χαρακτηρισμός. Είναι φοβισμένοι και πρέπει να πειστούν.  Έχουν κάποια συγκεκριμένα κολλήματα.»

Η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου σε όσους δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο είναι «ότι είμαστε πια πολύ έμπειροι. Δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες. Τις όποιες παρενέργειες προκαλεί το εμβόλιο μπορεί να τις αποκτήσει κάποιος σε πολλαπλάσιο βαθμό αν μολυνθεί από τον ιό. Η μεγάλη πλειονότητα των παρενεργειών στα εμβόλια έρχεται μέχρι στιγμής έναν, δύο, πέντε ή ακόμα και έξι μήνες μετά. Έχουμε ήδη μια εμπειρία τέτοιας διάρκειας.»

«Κάθε φορά πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον υπαρκτό εχθρό και να μην τον αφήνουμε να μας καταβάλλει λόγω αναμονής ενός μελλοντικού εχθρού. Δεν είναι λογική αυτό» ξεκαθάρισε για όσους περιμένουν την κυκλοφορία ενός εμβολιού που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις μεταγενέστερες μεταλλάξεις, που ίσως εμφανιστούν.

Σχετικά με τα τωρινά εμβόλια εστίασε στο γεγονός ότι «έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Μειώνουν τον πολλάπλασιασμό του και μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στα νέα στελέχη.»

Όπως προειδοποίησε ότι  «όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό είτε αποκτώντας ανοσία μέσω του εμβολίου είτε μέσω αντισωμάτων μετά από νόσηση. Δύσκολα θα τον αποφύγει κανείς ιδιαίτερα λόγω της μετάλλαξης Δ’ που μεταδίδεται έυκολα.»

Όσον αφορά στις έγκυες, διευκρίνισε ότι ήδη έχει γεννήσει ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τόνισε ότι σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ενώ για το άνοιγμα των σχολείων και τον εμβολιασμό σε εκπαιδευτικού είπε ότι «όσο γίνεται περισσότερο να μπαίνουν στις τάξεις εμβολιασμένοι καθηγητές.»

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...