Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου: Με τη μετάλλαξη Δέλτα αρκεί ο συγχρωτισμός και σε ανοιχτό χώρο για να νοσήσει κανείς

Για την ευκολότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και τον εμβολιασμό των εφήβων μίλησε το μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα με τη μετάλλαξη δέλτα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, τόνισε το πρωί της Τρίτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως τόνισε «στην πρώτη φάση της πανδημίας λέγαμε ότι χρειάζονται 15 λεπτά έκθεσης χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο για να νοσήσει κανείς. Τώρα αρκεί ο συγχρωτισμός σε ανοιχτό χώρο, δεν έχει σημασία αν είναι 5 ή 10 λεπτά. Θέλει να φοράμε τη μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Σύμφωνα με την ίδια η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει φτάσει στα 24 έτη. «Σε 3 εβδομάδες η με΄ση ηλικία έπεσε 8 χρόνια από τα 32 στα 24 έτη και δεν θέλουμε να τη δούμε να ανεβαίνει. Αν συμβεί αυτό θα με στεναχωρήσει» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είπε ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται «αλλά στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι που μένουν λίγες ημέρες και επιστρέφουν γρήγορα σπίτι τους».

«Προφανώς υπάρχουν και βαριά περιστατικά. Αν έχεις 100 25αρηδες κάποιοι θα νοσήσουν βαριά» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών είπε ότι «εμείς οι παιδίατροι θα θέλαμε οι έφηβοι να εμβολιαστούν πριν να ξεκινήσουν τα σχολεία» γι’ αυτό και κάλεσε τους εφήβους για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό «να κάνουν την πρώτη δόση πριν τις διακοπές και ας αργήσει η δεύτερη δόση».

Σημείωσε, δε, ότι «τα δεδομένα από το εξωτερικό αναφέρονται σε δεδομένα ασφάλειας από 12-17 ετών και όχι από 15-17 ετών».

«Είναι σαφές το όφελος για παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία ή που έχουν ευάλωτους στα νοικοκυριά τους. Ο στόχος μας είναι να μειωθεί ο φόβος της διασποράς μέσω των σχολείων με τον εμβολιασμό των ενηλικών και τελικά να αντιμετωπίσουμε την πανδημία στα σχολεία όπως τη γρίπη» κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...