Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα κατά της χοληστερίνης μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό

Μειωμένος έως και 41% ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό σε ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για τη χοληστερίνη που περιέχουν στατίνες.

Αυτό ανέδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι στατίνες χρησιμοποιούνται από το 93% των ατόμων που παίρνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης και ουσιαστικά αποκλείουν τα ηπατικά ένζυμα που ευθύνονται για την παραγωγή της χοληστερόλης.

Αναφερόμενος στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο Λόρι Ντάνιελς επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής και διευθυντής της Καρδιαγγειακής Μονάδας Εντατικής στο UC San Diego Health παρατήρησε πως «στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τον υποδοχέα ACE2, συμπεριλαμβανομένων και των στατινών, και εάν αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο από COVID-19.

Εκείνη την εποχή, πιστεύαμε ότι οι στατίνες ενδέχεται να αναστέλλουν τη μόλυνση του κορονοϊού μέσω της γνωστής αντιφλεγμονώδους δράσης τους, αλλά και των δεσμευτικών ικανοτήτων τους, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων COVID-19 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και εφάρμοσαν τα αρχικά τους ευρήματα σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ασθενών.

Ανέλυσαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία 10.541 ασθενών που εισήχθησαν για COVID-19 σε διάστημα εννέα μηνών, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2020, σε 104 διαφορετικά νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λ. Ντάνιελς εξήγησε πως «από αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήσαμε πιο προηγμένες αναλύσεις συνυπολογίζοντας υποκείμενα νοσήματα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα ευρήματά μας ότι οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 μεταξύ των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο όφελος, έχουν οι ασθενείς που έχουν ισχυρό λόγο να πάρουν στατίνες, όπως ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η χρήση στατινών ή ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου συσχετίζεται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή υπέρτασης.

Στη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές στατιστικής αντιστοίχισης για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων για ασθενείς που χρησιμοποίησαν στατίνες ή αντιυπερτασικό με παρόμοιους ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακο για την πάθησή τους.

«Αντιστοιχίσαμε κάθε ασθενή με έναν ή περισσότερους παρόμοιους ασθενείς, χρησιμοποιώντας την τοποθεσία του νοσοκομείου, τον μήνα εισαγωγής, την ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο και μια λίστα προϋπαρχουσών συνθηκών, προκειμένου να κάνουμε τις δύο ομάδες όσο το δυνατόν πιο συγκρίσιμες» σημείωσε η Κάρεν Μέσσερ, επίσης συγγραφέας της ίδιας μελέτης και Καθηγήτρια Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή UC San Diego.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Θοδωρής Σκυφτούλης στην εκπομπή «Στούντιο 4». Ο γνωστός ηθοποιός συνομίλησε με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε νομό της Ελλάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με μία ξεχωριστή πρωτοβουλία, ο Επίσημος Διανομέας της Citroen, Α. Μακρής Α.Ε., έχει ετοιμάσει μία μοναδική εκδήλωση που απευθύνεται στη νέα γενιά, με στόχο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Χίο επισκέφθηκε χθες ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και υποψηφίου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντη Μπελέρη, που κρατείται εδώ και...