Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία για την διασπορά στους νέους – Στα 28,5 ο μέσος όρος ηλικίας στα κρούσματα

Μετάλλαξη: Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως επισημαίνουν το νέο κύμα αναμένεται να είναι σφοδρό.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Μετά από επτά με δέκα ημέρες θα δούμε τις νοσηλείες

Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού όπως εκτίμησε ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομειώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.

Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

«Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των περιστατικών πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».

«Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κάλεσε τέλος τους νέους αλλά και την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν.

Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου στους ανεμβολίαστους

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και ξεκαθάρισε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό.

«Αν εμβολιαστούν, θα είναι πιο ήπιο» σημείωσε. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς». Ο κύριος Εξαδάκτυλος έφερε ως παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και διευκρίνισε με νόημα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε μήνυμα και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ζήτησε να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορονοϊού.

Στα 28,5 έτη ο μέσος όρος

Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί προβληματισμό για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στους νέους προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέσω ανάρτησης που έκανε στο twitter, ο μέρος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι τα 28,5 έτη.

Οι αριθμοί

Αναλυτικά τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι 2.327, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 2 θάνατοι, ενώ 142 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 437.345 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.986 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα η Αττική παραμένει στο επίκεντρο του κορονοϊού, καθώς εντοπίστηκαν τα 1.239 από τα 2.327 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ. Από αυτά, τα 14 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και τα υπόλοιπα 2.313 είναι εγχώριες μολύνσεις.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην Κρήτη όπου εξαπλώνεται ραγδαία η μετάλλαξη Δέλτα. Εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο 126 και στο  Ρέθυμνο 94. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 117, ενώ 111 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...