Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ακίνητα: Στο στόχαστρο οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά με μετρητά – Σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλεται έξτρα φόρος 33%

Την προέλευση των μετρητών που χρησιμοποιήθηκαν σε περίπου 40.000 αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν από το Μάρτιο του 2021 και εντεύθεν, θα αναζητήσει η Εφορία, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν και 2.500 παλαιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, για τις οποίες θα ελεγχθεί το νόμιμο της φορολογικής απαλλαγής.

Το τρίτο  μέτωπο αφορά τους συνήθεις ελέγχους σε γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Ειδικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν με μετρητά, θα αναζητηθεί η προέλευση των χρημάτων και εφόσον προκύψουν σοβαρές ενδείξεις για «μαύρο χρήμα» (αδήλωτα ή από παράνομες δραστηριότητες εισοδήματα) θα προχωρά  ακόμα και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας με τους ελεγκτές να περνούν από «κόσκινο» τις φορολογικές δηλώσεις των «εμπλεκόμενων» προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό  προφίλ που εμφανίζουν την εφορία οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεών χρημάτων.

Σε περίπτωση που το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η Εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων και εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν έξτρα φόρο με συντελεστή 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού που με βάση το νόμο θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

  • Επιπρόσθετα ο φάκελος θα αποσταλεί για περαιτέρω έλεγχο στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY, το Μάρτιο του 2021, μια στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά.
Συγκεκριμένα σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, σε 42.613 περιπτώσεις είχαν περαστεί στα συμβόλαια  συναλλαγές ύψους 462,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά ενώ σε 41.741 μεταβιβάσεις η συναλλαγή έγινε εν μέρει με μετρητά και με συνολικό τίμημα 2,98 δισ. ευρώ.

  • Για τον περιορισμό των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, από την 1η Ιανουαρίου 2024 καταργούνται τα μετρητά και πλέον όλες οι αγοραπωλησίες θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό χρήμα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...