Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

ΕΚΤ: Ελπίδες από την αγορά για διατήρηση των επιτοκίων στο 4.5% ώστε να αποσοβηθεί ενδεχόμενη ύφεση

Η αγορά αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατηρήσει τα επιτόκια στο 4,5% αυτή την Πέμπτη, μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις που κορυφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και δύο δεκαετίες

Ο οργανισμός με έδρα τη Φρανκφούρτη γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχουν ήδη αυτές οι αυξήσεις στην οικονομία της ευρωζώνης, της οποίας η ανάπτυξη  είναι πρακτικά στάσιμη, επομένως θα μπορούσε να δώσει ένα διάλειμμα στη διαδικασία των αυξήσεων προκειμένου να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός. Τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή η νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ,  σύμφωνα με την παράδοση της εποπτικής αρχής να πραγματοποιεί μία από τις ετήσιες συνεδριάσεις της νομισματικής πολιτικής εκτός της έδρας της στη Γερμανία.

Το θέμα που θα συζητηθεί συνεχίζει να είναι το ίδιο με πέρυσι. Δηλαδή πώς να σταματήσει ο πληθωρισμός που συνεχίζει να κυλά και ο οποίος τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,3% στην ευρωζώνη.

Αυτός είναι ένας αριθμός που εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2% που έδωσε η ΕΚΤ, αλλά ο οποίος έχει υποχωρήσει εννέα δέκατα τον τελευταίο μήνα και τώρα σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2021.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει ήδη αποτελέσματα, αφού πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες την ταχύτερη αύξηση στην ιστορία της: 450 μονάδες βάσης σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, από 0% τον Ιούνιο από το 2022 σε 4,5% από τον  Σεπτέμβριο  του  2023. Απέχει μόλις 25 μονάδες βάσης από την επίτευξη του  ανώτατου ορίου που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2000.

Συνεπώς, το επιτόκιο των βασικών χρηματοδοτικών πράξεων και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής πίστωσης και της διευκόλυνσης καταθέσεων είναι 4,5%, 4,75% και 4%, αντίστοιχα.

Τον Σεπτέμβριο, που συνέπεσε με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ήδη ότι η διαδικασία αύξησης πλησίαζε στο τέλος της, αν και ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα  παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο. Μάλιστα στην ανακοίνωση του Δ.Σ είχε επισημανθεί πως όλα θα εξαρτηθούν από «τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, ο οργανισμός  δεν έκλεισε την πόρτα σε νέα αύξηση  στα μελλοντικά συμβούλια, όπως τόνισε αργότερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση δημοσιογράφων: «Δεν λέω ότι είμαστε στα μέγιστα ποσοστά».

Στην περίπτωση της Federal Reserve, τα επιτόκια παγώνουν  στο εύρος του 5,25% και 5,5% , το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2001. Όλα αυτά, αφού πραγματοποιήθηκαν έντεκα αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022.

Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα μιας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής γίνονται ήδη αισθητά στην οικονομία. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1%,  δύο δέκατα λιγότερο από ό,τι εκτιμούσε  τον Αύγουστο η Eurostat.

Από την άλλη πλευρά,  το Euribor ανέβηκε ξανά τον Σεπτέμβριο και έκλεισε στο 4,149%, αγγίζοντας έτσι επίπεδα ρεκόρ από τον Νοέμβριο του 2008. Ο κύριος δείκτης στεγαστικών δανείων στην Ισπανία κατέγραψε την πρώτη του πτώση τον Αύγουστο μετά από λίγο περισσότερο από ενάμιση χρόνο σε άνοδο, αν και έχει επιστρέψει στην ανοδική πορεία και συνεχίζει να σημειώνει πτώση στο μερίδιο των οικογενειών με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, όποιος έχει μεταβλητό στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ για 30 χρόνια και με διαφορά 0,9% θα δει την πληρωμή του να αυξάνεται κατά 162 ευρώ, 1.944 ευρώ ετησίως μέχρι τον επόμενο έλεγχο. Ενώ σε περίπτωση στεγαστικού δανείου 300.000 ευρώ η μέση αύξηση θα είναι γύρω στα 323 ευρώ το μήνα, 3.887 ευρώ το χρόνο.

Αυτή η ανάκαμψη γίνεται επίσης αισθητή στην εταιρεία στεγαστικών δανείων, η οποία τον Αύγουστο  σημείωσε την έκτη πτώση της, υπερδιψήφια. Συγκεκριμένα, το έκανε κατά 22,7%. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις κατοικιών συνεχίζουν να μειώνονται και ενίσχυσαν την πτώση τους τον ίδιο μήνα έως ότου  έχασαν 14,4% σε διαχρονικό ρυθμό. Σε αυτή την περίπτωση, η πώληση διαμερισμάτων είναι αρνητική για επτά συνεχόμενους μήνες.

Οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες και οι βασικοί οικονομικοί οργανισμοί συμφωνούν σε επιβράδυνση των οικονομιών της ευρωζώνης φέτος και του χρόνου, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, μένει να δούμε ποιες αποφάσεις θα λάβει η ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη και αν το πάγωμα των επιτοκίων  απομακρύνει το φάσμα της ύφεσης τους επόμενους μήνες.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο μιας γυναίκας Νεάντερταλ που έζησε πριν από 75.000 χρόνια. Για την...