Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Ποιους κινδύνους υγείας μπορεί να αποκαλύψουν οι τρίχες των μαλλιών

Τα επίπεδα ορμονών του στρες στα μαλλιά μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Η νέα μελέτη των ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, υποστηρίζει πως τα επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών, μια κατηγορία στεροειδών ορμονών που εκκρίνονται ως απάντηση στο στρες και οι οποίες βρίσκονται στις τρίχες των μαλλιών, μπορεί να προβλέψουν την παθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες είναι ένας σοβαρός παράγοντας που καθορίζει τη συνολική υγεία. Τώρα τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών στα μαλλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ Ελίν βαν ντερ Βαλκ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης και της ανενεργής μορφής της, της κορτιζόλης των μαλλιών, ως βιοδείκτες που αντιπροσωπεύουν τη σωρευτική έκθεση σε γλυκοκορτικοειδή κατά τους προηγούμενους μήνες. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ορμόνες του στρες κορτιζόλη και κορτιζόνη, επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σώματος και την κατανομή του λίπους. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τα επίπεδα αυτών των ορμονών του στρες και τον ρόλο τους στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης σε 6.341 δείγματα μαλλιών από ενήλικες άνδρες και γυναίκες (ηλικίας 18 ετών και άνω) που συμμετείχαν στη μελέτη Lifelines -μια μελέτη πολλαπλών γενεών που περιλαμβάνει πάνω από 167.000 συμμετέχοντες από την Ολλανδία.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 5-7 χρόνια κατά μέσο όρο, προκειμένου να αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη σχέση των επιπέδων κορτιζόλης και κορτιζόνης και των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώθηκαν 133 καρδιαγγειακά περιστατικά.

Η μελέτη προσαρμόστηκε περαιτέρω για παράγοντες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της περιφέρειας μέσης, του καπνίσματος, της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, ενώ αυτές οι πιθανότητες αυξήθηκαν σε πάνω από τρεις φορές για όσους ήταν 57 ετών ή νεότεροι.

«Ελπίζουμε ότι η ανάλυση των μαλλιών θα αποδειχθεί ότι είναι μια χρήσιμη εξέταση που θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προσδιορίσουν ποια άτομα μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Ίσως τότε η στόχευση των επιδράσεων των ορμονών του στρες στον οργανισμό να αποτελέσει έναν νέο θεραπευτικό στόχο», ανέφερε η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ βαν Ρόσσουμ, επικεφαλής της μελέτης.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...