Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του Covid-19, όπως διαπιστώνει έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Στη μελέτη που έγινε τον Ιούνιο του 2021, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανταπόκριση στα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson σε δείγματα αίματος 498 υγιών εθελοντών, ηλικίας 18-88 ετών. Μέτρησαν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παρήχθησαν από τον εμβολιασμό αποτρέποντας τη μόλυνση από Covid-19.

Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer είχαν απόκριση αντισωμάτων 21 φορές υψηλότερη από εκείνους που έλαβαν το Johnson & Jonson, ενώ εκείνοι που έκαναν το Moderna είχαν απόκριση 51 φορές υψηλότερη από εκείνους που έλαβαν το Johnson & Johnson. Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια, οι εθελοντές ελέγχθηκαν για προηγούμενη μόλυνση από Covid-19 πριν λάβουν το εμβόλιο, ενώ οποιαδήποτε προγενέστερη λοίμωξη ελήφθη υπόψη στον υπολογισμό των επιπέδων αντισωμάτων.

Η έκπληξη ήταν ότι στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό εκείνοι που εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson ξεπέρασαν τα επίπεδα αντισωμάτων εκείνων που έλαβαν το Pfizer και έφτασαν σε παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που εμβολιάστηκαν με Moderna, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων για τα άλλα εμβόλια Pfizer και Moderna μειώνονταν.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και άλλοι παράγοντες επηρέαζαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων τα αντισώματα ήταν 17% χαμηλότερα για όσους έλαβαν Pfizer και 11% χαμηλότερα για όσους έλαβαν Johnson & Johnson, αλλά παρέμειναν τα ίδια για όσους εμβολιάστηκαν με Moderna. Σε όσους είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος τα αντισώματα ήταν 11% χαμηλότερα σε όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson αλλά όχι για όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer ή Moderna.

Στους άνδρες τα αντισώματα ήταν 30% χαμηλότερα από ό,τι στις γυναίκες ανεξάρτητα από τη μάρκα του εμβολίου και στους καπνιστές ήταν 240% χαμηλότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, και πάλι ανεξάρτητα από τη μάρκα του εμβολίου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να ισχύουν και για τα νέα εμβόλια που αφορούν στις παραλλαγές Όμικρον και στην επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότητα αυτών των νέων εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αύριο 28 Μαΐου στις 18:00, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, θα παραστεί στην τελετή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση της λειτουργικής και της καθαρής κερδοφορίας, των επενδύσεων και των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής ανακοίνωσε η ΔΕΗ για...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το κομμάτι κόκκινου πλαστικού ανάμεσα στα καλάμια της βόρειας Γαλλίας θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε κομμάτι του καταναλωτισμού που συσσωρεύεται σε όλο τον πλανήτη,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του JA Europe GEN-E 2023 στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα...